ΑΘΗΝΑ
11:23
|
18.04.2024
Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν τις ουκρανικές αρχές για την ανάκληση διαπιστεύσεων συναδέλφων τους στη Χερσώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ουκρανικές αρχές ανακάλεσαν τις διαπιστεύσεις δημοσιογράφων διεθνών μέσων για το ρεπορτάζ τους από την Χερσώνα τις πρώτες ώρες μετά την ανακατάληψή της από τον ουκρανικό στρατό.

Χθες, με ανάρτησή του στo Facebook, το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι αυτό έγινε επειδή ορισμένοι ξένοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί παραβίασαν τους κανονισμούς σχετικά με τα ρεπορτάζ από τις ζώνες μάχης.

«Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί ρεπόρτερ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αγνοώντας τις υπάρχουσες απαγορεύσεις και προφυλάξεις που ίσχυαν, και χωρίς την έγκριση των αρμόδιων διοικητών και των υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων των στρατιωτικών μονάδων, πραγματοποίησαν ρεπορτάζ από την πόλη Χερσώνα, πριν από την ολοκλήρωση των μέτρων σταθεροποίησης εκεί. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της διαταγής αριθ. 73 της 3ης Μαρτίου 2022 από τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς και αντίστοιχων εντολών της στρατιωτικής διοίκησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να κατονομάζονται τα πρακτορεία ειδήσεων που επηρεάζονται από την κίνηση.

Η επικεφαλής του κοινού συντονιστικού κέντρου Τύπου των Αμυντικών Δυνάμεων της Νότιας Ουκρανίας, Ναταλία Χουμενιούκ ανέφερε στο Detector Media ότι δημοσιογράφοι από το CNN και το Sky News ήταν μεταξύ των ρεπόρτερ των οποίων οι διαπιστεύσεις είχαν ακυρωθεί λόγω των ρεπορτάζ τους από την Χερσώνα.

«Έχω πληροφορίες σε αυτό το σημείο για την ακύρωση διαπιστεύσεων των συνεργείων του Sky News και του CNN. Επίσης, υπάρχει μια πληροφορία για ένα ιταλικό μέσο ενημέρωσης που ήταν επίσης [στη Χερσώνα], αλλά περιμένω πρόσθετες πληροφορίες για αυτό», είπε η Χουμενιούκ.

Η ανάκληση φαίνεται να έχει επηρεάσει μόνο ορισμένους δημοσιογράφους των πρακτορείων, καθώς τόσο το CNN όσο και το Sky News συνέχισαν να έχουν ρεπορτάζ από την Χερσώνα σήμερα

Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι «εργασίες σταθεροποίησης» βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χερσώνα, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη και τα περίχωρα παραμένει περίπλοκη. Οι ειδικοί εργάζονται για τη διόρθωση υποδομών και την αποναρκοθέτηση στην πόλη και κοντά σε αυτήν, δήλωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Δήλωση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο του Detector Media, έκανε λόγο για «αναποτελεσματικότητα και αντιεπαγγελματισμό των επικοινωνιακών δομών του Υπουργείου Άμυνας».

Η φερόμενη «απροθυμία τους να δημιουργήσουν ίσους και διαφανείς κανόνες» έχει οδηγήσει σε «επικοινωνιακή κρίση», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή.

Η επιστολή απευθυνόταν στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι, καθώς και στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, και στον Υπουργό Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ.

Οι δημοσιογράφοι υποστήριξαν ότι τα ρεπορτάζ που παρεμποδίστηκαν ήταν, στην πραγματικότητα, ευεργετικά για την εικόνα της χώρας.

«Περιείχαν μαρτυρίες της χαράς με την οποία οι κάτοικοι της Χερσώνας συνάντησαν τον ουκρανικό στρατό, διαψεύδοντας έτσι τα ψέματα της ρωσικής προπαγάνδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δημοσιογράφοι απέρριψαν επίσης τις ανησυχίες της κυβέρνησης για την ασφάλεια των συναδέλφων τους, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι είχαν τη σχετική εμπειρία και τις δεξιότητες για να εργαστούν «στην πρώτη γραμμή».

Οι υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή κατέληξαν απαιτώντας από την ουκρανική κυβέρνηση «να επιστρέψει αμέσως τις διαπιστεύσεις στους Ουκρανούς και ξένους συναδέλφους μας», καθώς και να διεξαγάγει εσωτερική έρευνα για την υπόθεση.

Οι υπογράφοντες δημοσιογράφοι κάλεσαν επίσης τους Ουκρανούς αξιωματούχους να «σταματήσουν να επιτίθενται επιθετικά στους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης».

Τον Ιούλιο, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) επέκριναν την Ουκρανία για «καταχρήσεις» κατά ξένων και ντόπιων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι οι αρχές είχαν εμποδίσει χιλιάδες δημοσιογράφους να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές και μάλιστα είχαν συλλάβει ορισμένους από αυτούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις στην Τεχεράνη από την Ε.Ε.

Μπέος: Αποκάλεσε «κοπρίτες» τους πολίτες και έκανε μηνύσεις

Συλλήψεις στη Γερμανία για υποψία κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ του CHP

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα