ΑΘΗΝΑ
16:25
|
18.07.2024
Ο σπάνιος στικταετός βρέθηκε από νεαρό κάτοικο της Συκούντας, διασώθηκε από προσκόπους και μεταφέρθηκε στην ΑΝΙΜΑ για προσήκουσα φροντίδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έναν απειλούμενο στικταετό «Clanga clanga» που στην Ελλάδα θεωρείται είδος απειλούμενο με εξαφάνιση κατάφεραν να σώσουν την περασμένη Παρασκευή πρόσκοποι της Λέσβου, χάρη στην έγκαιρη ενημέρωσή τους από νεαρό κάτοικο της περιοχής ΄Ιππειους στη Συκούντα.

Το τραυματισμένο πτηνό βρήκε ο νεαρός Χαράλαμπος Χατζηπαναγιώτης που έσπευσε να επικοινωνήσει με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής ζητώντας τη βοήθειά τους για τη διάσωση του αρπακτικού.

Το κέντρο ενημέρωσε στη συνέχεια μέλη του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης που ανήκουν στην «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Ζωής» (ΠΟΔΑΖ), που έφθασαν στο σημείο διαπιστώνοντας πως το τραυματισμένο πτηνό ήταν ένας απειλούμενος στικταετός.

Οι διασώστες πρόσκοποι, άμεσα επικοινώνησαν με την ΑΝΙΜΑ, Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, η οποία παρείχε οδηγίες για τη σωστή διαχείριση του πτηνού.

Στη συνέχεια ο στικταετός ταξίδεψε για την Αθήνα, όπου τον παρέλαβαν οι εθελοντές της ΑΝΙΜΑ για περαιτέρω περίθαλψη και φροντίδα.

«Σε επικοινωνία όπου είχαμε με την ANIMA διαπιστώθηκε ότι ο στικταετός είναι νεαρός εξαιρετικά αδύναμος και λιποβαρής και για αυτό το λόγο κρίθηκε σκόπιμο να ακολουθήσει ειδική αγωγή με ενδοφλέβια υγρά και ειδική τροφή», είπε ο Μανώλης Αντωνάκης, διασώστης άγριας ζωής, αρχηγός του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης.

Από τις στέπες της Ασίας στα Βαλκάνια

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα ακριβοθώρητο είδος που εξαπλώνεται στις στέπες της κεντρικής και της βόρειας Ασίας και στη διάρκεια του χειμώνα, μεταναστεύει νότια (από τα Βαλκάνια μέχρι και την νοτιανατολική Ασία).

Στη δεκαετία του ’80, ο ετήσιος μέσος όρος παρατήρησης τέτοιων αρπακτικών στην Ελλάδα ήταν μόλις 10-15 άτομα που στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ήταν νεαρά άτομα.

Ακόμη και σήμερα, οι παρατηρούμενοι πληθυσμοί δεν ξεπερνούν τα 70-80 άτομα ενώ έστω κι έτσι, αποτελούν το 50% του διαχειμάζοντος πληθυσμού των Βαλκανίων, πλην Τουρκίας. Αποτελεί χειμερινό επισκέπτη (από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο) ενώ επειδή δεν φωλιάζει, είναι δύσκολο να παρατηρηθεί και να διερευνηθεί η συμπεριφορά του. Τον βλέπει κανείς σε μεγάλους υγροτόπους της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, δυτικής Στερεάς και Ηπείρου. Μάλιστα, είναι το μόνο είδος του γένους που συχνάζει σε υγροτόπους εξού και η παρουσία του στη Λέσβο.

Ο στικταετός, σπάνια κατεβαίνει νοτιότερα φθάνοντας μέχρι την Κρήτη. Τα νεαρά άτομα, διαφόρων ηλικιών, αποτελούν την πλειονότητα των παρατηρούμενων ατόμων (ποσοστό 80%).

 «Οι διασώστες του 2ου Συστήματος θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτήν την διάσωση, τον Χαράλαμπο Χατζηπαναγιώτη, τον κάτοικο που τον βρήκε, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής που σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επικοινώνησε μαζί μας, την ΑΝΙΜΑ Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής για το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και την διαρκή συνεργασία καθώς και το πλήρωμα του πλοίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ για την συνεχή βοήθεια στην μεταφορά αγρίων τραυματισμένων ζωών», ανέφερε ο Αντωνάκης.

Ο Στέλιος Μανιώτης διασώστης πρόσκοπος ο ίδιος και αναπληρωτής περιφερειακός έφορος Προσκόπων Λέσβου συμπλήρωσε:

«Πραγματικά επρόκειτο για ένα περήφανο ζώο, έναν ταξιδιώτη των αιθέρων που μας δημιούργησε δέος κρατώντας τον στα χεριά μας, ανήμπορο να πετάξει ελεύθερος στους ουρανούς. Εμείς ευχόμαστε για την γρήγορη ανάρρωσή του και να επιστρέψει σύντομα στα ταξίδια του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρίλοφος Θεσσαλονίκης: Σε ύφεση η φωτιά- Διάσπαρτες οι εστίες

Δήμος Θέρμης: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις πυρκαγιές- Βρέθηκαν υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού

Ανησυχία μετά τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα στην Καλαμπάκα

Massive Attack: Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους γέμισε η Πλατεία Νερού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα