ΑΘΗΝΑ
15:45
|
28.04.2024
Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς βρέθηκε σήμερα στην Άγκυρα για να συνομιλήσει με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόσχα και Ουάσινγκτον φέρονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να έχουν σήμερα τις πρώτες άμεσες επαφές τους, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο οποίος μένει ανώνυμος, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς βρέθηκε σήμερα στην Άγκυρα για να συνομιλήσει με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων τη συνάντηση αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην τουρκική πρωτεύουσα, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τους συμμετέχοντες ή τα θέματα που συζητήθηκαν.

«Δεν διεξάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις. Δεν συζητά επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία», είπε για τον Μπερνς ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Μεταφέρει ένα μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και τους κινδύνους κλιμάκωσης στη στρατηγική σταθερότητα… Θα θέσει επίσης τις υποθέσεις των αδίκως κρατουμένων πολιτών των ΗΠΑ», ανέφερε.

Ο Μπερνς είναι πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία και βρέθηκε τελευταία φορά στη Μόσχα στα τέλη του 2021 για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ενημερώσαμε την Ουκρανία εκ των προτέρων για το ταξίδι του. Εμμένουμε σταθερά στη θεμελιώδη αρχή μας: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πλευράς.

Η επαφή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην Τουρκία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Η SVR δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ερωτηθείς στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία σχετικά με τη συνάντηση στην Τουρκία, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν εμπλέκονται.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συνομιλίες γιατί αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη σε σχέση με το μέλλον. Όμως, δεν εμπλεκόμαστε», επιβεβαίωσε ο Γκουτέρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα