ΑΘΗΝΑ
04:04
|
03.03.2024
Η 54χρονη κεντρώα ανεξάρτητη υποψήφια, υπερίσχυσε με 53,86% έναντι του αντιπάλου της, δεξιού πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Άντζε Λογκάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κεντρώα ανεξάρτητη υποψήφια Νατάσα Πιρτς Μουσάρ κέρδισε τον δεύτερο γύρο των χθεσινών επαναληπτικών εκλογών και θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβενίας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Η 54χρονη δικηγόρος και πρώην τηλεπαρουσιάστρια, κέρδισε με οριακό προβάδισμα 53,86% έναντι του αντιπάλου της, δεξιού πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών Άντζε Λογκάρ, σύμφωνα με στοιχεία της εκλογικής επιτροπής με βάση το 99% των καταμετρημένων ψήφων.

Η συμμετοχή έφτασε το 49,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι αληθινός πρόεδρος για όλους, να εργαστώ για τα θεμελιώδη και συνταγματικά ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα και τη δημοκρατία», δήλωσε η νεοεκλεχθείσα πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Αν και ο ρόλος του προέδρου της δημοκρατίας στη Σλοβενία είναι κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικός, ο πρόεδρος έχει την εξουσία του ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και διορίζει επίσης αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Οι περισσότερες από τις υποψηφιότητες πρέπει να επιβεβαιωθούν από το κοινοβούλιο.

Η νέα πρόεδρος της Σλοβενίας, κράτους μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, θα αντικαταστήσει τον Μπορούτ Παχόρ που δραστηριοποιείται στην πολιτική εδώ και 30 χρόνια. Πρώην μοντέλο που υπηρέτησε δύο πενταετείς θητείες, ο Παχόρ συχνά αναφερόταν δημόσια ως ο πρόεδρος του Instagram λόγω της συχνής χρήσης του μέσου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Συντηρητικοί κυριαρχούν στο κοινοβούλιο του Ιράν, στις εκλογές της συνέλευσης

«Συνταγματικός» ολοκληρωτισμός

Σε εξέλιξη η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να ενημερώσει η κυβέρνηση αν υπάρχουν όροι πώλησης των F-16 στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα