ΑΘΗΝΑ
23:09
|
11.05.2024
Ο υπουργός Επικρατείας παραδέχθηκε ότι οι πάντες παρακολουθούνται και η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι με εγκατεστημένα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην τηλεοπτική εκπομπή μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ο οποίος ρωτήθηκε για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με αφορμή την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Δεν είμαι αφελής», είπε ο κ. Σκέρτσος, λέγοντας ότι από όταν ανέλαβε την θέση του ως υπουργός Επικρατείας ήξερε ότι πολλοί θα ενδιαφέρονταν να μάθουν όσα συζητούνταν στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να είναι ανυποψίαστος και αφελής για τέτοια πράγματα».

Ερωτηθείς για την αναφορά στη δεύτερη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας του ονόματός του, ο εκ των εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστήριξε πως «όλοι γνωρίζουν ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι ασφαλείς» αλλά δεν πρέπει να τρομοκρατείται ο κόσμος.

Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι όλοι όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις πρέπει να είναι προσεκτικοί στη διακίνηση πληροφοριών γιατί υπάρχουν «κακόβουλες πρακτικές».

Ο υπουργός έκανε λόγο για «υπαρκτό πρόβλημα που συνδυάστηκε με μια αστοχία, για την οποία αναλήφθηκε άμεσα η πολιτική ευθύνη. Αυτή η κυβέρνηση, όταν προκύπτει πρόβλημα, λαμβάνει μέτρα. Υπάρχει άμεση ανάληψη πολιτικής ευθύνης».

«Βλέπω μια κυβέρνηση που παρακολουθείται κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει: ή ότι η λίστα είναι ανυπόστατη ή ότι υπήρχε σχέδιο παρακολούθησης του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του για να εξυπηρετηθούν αλλότρια συμφέροντα», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος και κάλεσε την αντιπολίτευση και τον αντιπολιτευόμενο Τύπο να απαντήσει επί του θέματος.

Ο Υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως «όπως παραδέχθηκε και ο κ. Τσίπρας, υπήρχαν παράνομα λογισμικά και επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έκανε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ για προστασία των τηλεπικοινωνιών, εκτός από το ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019, άλλαξε τον νόμο και από κακούργημα έκανε πλημμέλημα την παρακολούθηση».

Πρόσθεσε πως θα υπάρξει επαναφορά της παρακολούθησης σε κακούργημα, όμως η αλλαγή αυτή στον νόμο, «δεν θα έχει αναδρομική ισχύ».

Η αντιπολίτευση επιχειρεί να διασυνδέσει τις νόμιμες επισυνδέσεις με τις παράνομες παρακολουθήσεις.

«Αμφισβητώ την λίστα, τους συντάκτες και τη σκοπιμότητα γύρω από αυτήν. Γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα όπως είναι η ακρίβεια. Γίνεται προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει κλίμα σε βάρος του Πρωθυπουργού για κάτι πολύ σημαντικό», είπε ο κ. Σκέρτσος. Κατηγορείται για μια πράξη αντιπατριωτική.

Πρόσθεσε πως η Δικαιοσύνη οφείλει να καλέσει όσους φέρονται να γνωρίζουν για την υπόθεση να φέρουν τα τεκμήρια και να αποκαλυφθεί εάν πρόκειται για πραγματικά περιστατικά ή για έργο συκοφαντών, όπως ανέφερε.

Σιγή για τις αποκαλύψεις Βήματος και Καθημερινής

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχουν γίνει από τις εφημερίδες το ΒΗΜΑ και Καθημερινή και εάν πρόκειται για κοινούς συκοφάντες δεν θέλησε να απαντήσει.

Κατέληξε δε πως με τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις υπουργών και την δημόσια συζήτηση επ’ αυτών «δημιουργείται κλίμα καχυποψίας που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση, που είναι σαράκι στα θεμέλια της Δημοκρατίας», κάνοντας λόγο για «αστήρικτες δημοσιεύσεις λιστών που δημιουργούν κλίμα βούρκου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:H απολογία Αυγενάκη για τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ δεν πείθει

ΣΥΡΙΖΑ: H ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή ολιγωρεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα