ΑΘΗΝΑ
18:16
|
27.04.2024
Στο επίκεντρο της τρίωρης συνομιλίας τους τέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα της Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε μετά την πρώτη δια ζώσης συνομιλία του με τον Σι Τζινπίνγκ, από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι δυο τους συζήτησαν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία συμβάλλουν στο να έχουν οι ΗΠΑ και η Κίνα τις χειρότερες διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες.

Ανέφερε, επιπλέον, πως προειδοποίησε τον Πρόεδρο Σι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές θέσεις τους στην Ασία, εάν το Πεκίνο δε χαλιναγωγήσει τα οπλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας

Στο επίκεντρο της τρίωρης συνομιλίας τους βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα της Ταϊβάν.

Σε δήλωση του μετά τη συνάντησή τους, ο Σι αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ταϊβάν ως την «κύρια κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να παραβιαστεί.

«Το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στον πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής θεμελίωσης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και την πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν είπε ότι προσπάθησε να διαβεβαιώσει τον Σι Τζινπίνγκ ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει επικείμενη προσπάθεια εκ μέρους της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν», είπε στους δημοσιογράφους.

Σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, ο Μπάιντεν είπε ότι εάν η Κίνα δεν είναι σε θέση να χαλιναγωγήσει τα οπλικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν περαιτέρω τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι δύο πλευρές θα αναπτύξουν έναν μηχανισμό για να επικοινωνούν συχνότερα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα για να δώσει συνέχεια στις συζητήσεις, είπε ο Μπάιντεν. «Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον», συμπλήρωσε.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο στο Μπαλί της Ινδονησίας, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20. «Χαίρομαι που σε βλέπω», είπε ο Μπάιντεν στον Σι.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν έθεσε στον Σι Τζιπίνγκ θέματα όπως οι «καταναγκαστικές και ολοένα πιο επιθετικές ενέργειες της Κίνας προς την Ταϊβάν», κάποιες «οικονομικές πρακτικές που δεν αφορούν την αγορά» και οι πρακτικές του Πεκίνου «στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ,» αλλά και «για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα».

Πριν τη συνάντηση, ο πρόεδρος Σι ανέφερε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες. Οι δηλώσεις που ακολούθησαν τις συνομιλίες ήρθαν μάλλον προς επίρρωση αυτού του ισχυρισμού.

«Η επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν είναι θέμα των Κινέζων και εσωτερική υπόθεση της Κίνας», είπε ο Σι, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Όποιος επιδιώκει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, παραβιάζει τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού έθνους».

Το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν δήλωσε ότι χαιρετίζει την επιβεβαίωση της πολιτικής των ΗΠΑ από τον Μπάιντεν. «Αυτό καταδεικνύει για άλλη μια φορά πλήρως ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν είναι η κοινή προσδοκία της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι υπήρξαν αθόρυβες προσπάθειες τόσο από το Πεκίνο όσο και από την Ουάσιγκτον τους τελευταίους δύο μήνες για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

Ο Μπάιντεν και ο Σι, οι οποίοι έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά ή μέσω βίντεο-κλήσης πέντε φορές από τον Ιανουάριο του 2021, συναντήθηκαν για τελευταία φορά αυτοπροσώπως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, της οποίας ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα