Κατά τη διάρκεια της ένατης συνάντησης της Μικτής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ιράν-Βενεζουέλας που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη, τα δύο έθνη συζήτησαν τη στρατηγική συνεργασία στην επιστήμη και την τεχνολογία, την ενέργεια, την υγεία και την εκπαίδευση, μεταξύ άλλων.
Ο υπουργός Λαϊκής Εξουσίας για την Παραγωγική Γεωργία και Γη της Βενεζουέλας, Βίλμαρ Κάστρο, ανακοίνωσε σήμερα ότι σημειώνεται πρόοδος στην εκτέλεση της συμφωνίας-πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε επτά τομείς.
«Σε αυτήν την ένατη διεθνική συνάντηση, οι επτά διορισμένες επιτροπές έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο και εργαζόμαστε για μια συμφωνία πλαίσιο που καλύπτει επτά μεγάλους τομείς: ενέργεια, επιστήμη, τεχνολογία, υγεία, εκπαίδευση, γεωργία και τουρισμός», είπε ο Κάστρο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η εργασία αυτή προετοιμάζει «ένα σπουδαίο έγγραφο που θα εξετάσουν οι πρόεδροι (Νικολάς Μαδούρο και Εμπραχίμ Ραΐσι) για να λάβουν τις αντίστοιχες αποφάσεις».
Ο διπλωμάτης είπε ότι περισσότερες από 40 εταιρείες επιδιώκουν να επενδύσουν στη Βενεζουέλα. Υπό αυτή την έννοια, ο Κάστρο είπε: «Κάναμε τις αντίστοιχες επαφές με τις εταιρείες και το ιρανικό υπουργείο Ενέργειας» για τη βελτίωση του ηλεκτρικού συστήματος της Βενεζουέλας.
Επιπλέον, ο Κάστρο έφερε στο φως ότι υπάρχει παρουσία στη Βενεζουέλα «στην περίπτωση του πετρελαίου και των πετροχημικών, εταιρειών που εργάζονται με υψηλή τεχνολογία για την ανάκτηση των διυλιστηρίων μας, που είναι ήδη σε λειτουργία, και την ανάκτηση των πετροχημικών μας».
Στην περίπτωση της γεωργίας, ο Κάστρο είπε ότι και οι δύο αντιπροσωπείες εργάζονται σε φυτοϋγειονομικά και ζωοϋγειονομικά πρωτόκολλα «για να προχωρήσουν στη διαδικασία ανταλλαγής ζωικών και φυτικών προϊόντων». Στον φαρμακολογικό τομέα «υπάρχουν σημαντικές συμφωνίες για τις προόδους για τη βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου» και σε ό,τι αφορά την επιστημονική συνεργασία, γίνεται δουλειά για την ανταλλαγή επιστημόνων.
Η αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας που συμμετέχει στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, από τις 11 έως τις 15 Νοεμβρίου, έχει επικεφαλής την Αντιπρόεδρο Επιστήμης, Τεχνολογίας, Εκπαίδευσης και Υγείας, Γκαμπριέλα Χιμένεζ-Ραμίρεζ. «Οι επιστημονικές συμφωνίες με το Ιράν αποτελούν μέρος μιας πολιτικής αμοιβαίας μάθησης και κατασκευής ενός άλλου πιθανού κόσμου», δήλωσε η Χιμένεζ μέσω Twitter.