ΑΘΗΝΑ
02:28
|
27.07.2024
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όσο περισσότερο το Κίεβο αρνείται, τόσο πιο δύσκολη θα είναι τελικά η διαπραγμάτευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία δεν είναι αυτή που αρνείται τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο. Αυτό δήλωσε σε δημοσιογράφους, σήμερα Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G20.

«Έχουμε επιβεβαιώσει επανειλημμένα, δια στόματος του προέδρου μας, ότι δεν αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε. Εάν κάποιος αρνείται, αυτή είναι η Ουκρανία. Και όσο περισσότερο αρνείται, τόσο πιο δύσκολη θα είναι τελικά η διαπραγμάτευση», είπε.

Όσον αφορά τα δυτικά μηνύματα για διαπραγματεύσεις, προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμρι Ζελένσκι, συνέχισε ο υπουργός, η Μόσχα καταγράφει διάφορες αναφορές που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων φημών ότι η Ουάσιγτον ζητά από τον Ουκρανό πρόεδρο «να είναι πιο φιλόξενος».

Όλη αυτή η φιλολογία, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, δεν αποτελεί εποικοδομητική στάση αλλά προπαγάνδα προκειμένου «να αρθούν οι αντιρρήσεις από εκείνο το μέρος του δυτικού κόσμου που αρχίζει να αμφιβάλλει για την ανάγκη παροχής πρόσθετων όπλων στο Κίεβο», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Όσον αφορά το μήνυμα ότι οι Αμερικανοί φέρεται να προετοιμάζουν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις, αυτές οι φήμες αναδύονται συνεχώς και μετά εξαφανίζονται με την ίδια επιτυχία. Δεν αντιδρούμε πλέον σε τέτοιες φήμες», είπε.

«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα στοιχεία ότι η Δύση ενδιαφέρεται σοβαρά να πειθαρχήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο και να του εξηγήσει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού και των ίδιων», κατέληξε.

Η Μόσχα θα πιέσει για τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των βιολογικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι προσπάθειες της Μόσχας να διερευνηθεί η δραστηριότητα των στρατιωτικών και βιολογικών κέντρων που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ σε όλες τις περιοχές του κόσμου συναντούν αντίσταση, αλλά η Ρωσική πλευρά θα συνεχίσει να αναζητά έναν αποτελεσματικό και διαφανή μηχανισμό για τον έλεγχο αυτών των δραστηριοτήτων του Πενταγώνου.

«Προσεγγίσαμε το πρόβλημα της βιολογικής ασφάλειας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της στρατιωτικο-βιολογικής δραστηριότητας, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν στο πλαίσιο προγραμμάτων του Πενταγώνου σε δεκάδες χώρες, σε όλες τις περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ευρασία και στην περίμετρο των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της ΛΔΚ», ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι οι προσπάθειές μας να κατανοήσουμε τι κάνουν αυτοί οι βιολόγοι εκεί συναντούν αντίσταση στο πλαίσιο της σύμβασης για την απαγόρευση των βιολογικών όπλων και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου πρόσφατα θέσαμε το θέμα. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού, διαφανούς μηχανισμού ελέγχου για τέτοιες δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Συνάντηση Λαβρόφ – Γκουτέρες

Την ελπίδα ότι οι υποσχέσεις για τις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών θα τηρηθούν, εξέφρασε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διαβεβαίωσε τη Ρωσική Ομοσπονδία ότι θα εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις για άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών.

Αυτό δήλωσε σε δημοσιογράφους, σήμερα Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

«Σήμερα στη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας μίλησε για τις υποσχέσεις που του μετέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων στα χαρτιά. Φαίνεται ότι έχουν, θα έλεγα, καλές προθέσεις. Εάν αυτό ισχύει, τότε τα εμπόδια στις εξαγωγές των λιπασμάτων μας και των σιτηρών θα ξεπεραστούν.Όμως το όλο θέμα δεν είναι στα χαρτιά, αλλά στο πώς αυτά θα εφαρμοστούν στην πράξη», είπε ο Λαβρόφ.

«Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας ορκίστηκε ότι αυτό το θέμα αποτελεί προτεραιότητα», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, πέντε μήνες μετά τη σύναψη της συμφωνίας για τα σιτηρά, το ρωσικό τμήμα της δεν έχει ακόμη αποδώσει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. «Αλλά πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και στον Γενικό Γραμματέα προσωπικά. Κάνουν το καλύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Το Λονδίνο δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ

Η Κίνα και η παλαιστινιακή συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης

Συνάντηση Νετανιάχου-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα