Οι χώρες της Ε.Ε. στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παρουσίασαν οικονομική επιβράδυνση το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την Ουγγαρία και την Τσεχία να διολισθαίνουν σε τεχνική ύφεση, ανέφερε σήμερα το Bloomberg.
Η κρίση κόστους ζωής, η οποία πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με πρωτοφανή πληθωρισμό και εκτοξεύσεις στα επιτόκια σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Η Πολωνία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, σημείωσε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ 3,5% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με 5,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Η παραγωγή στη Ρουμανία και την Ουγγαρία αυξήθηκε κατά 4%, από 5,1% και 6,5% αντίστοιχα.
Για να αντιμετωπίσει τον σπειροειδή πληθωρισμό, η Πολωνία έχει μπει σε μια διαδικασία αύξησης των επιτοκίων, η οποία έχει προκαλέσει κατάρρευση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια.
Σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει την οικονομική κρίση, η Ουγγαρία έθεσε ανώτατα όρια στις τιμές των βασικών τροφίμων μετά από μια άνοδο 40% στο κόστος ζωής τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές λένε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική δύο διαδοχικών τριμηνιαίων μειώσεων της οικονομικής παραγωγής (που αντιστοιχούν σε μία «τεχνική ύφεση») με μια «ζοφερή» βραχυπρόθεσμη προοπτική.
«Τα επόμενα τρίμηνα θα μπορούσαν να φέρουν περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας», έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής της Erste Bank Hungary, Γιάνος Νάγκι.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας έχει παραδεχθεί ότι η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε μια «ρηχή» ύφεση μετά από την οικονομική βουτιά που σημειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ενώ συγκρατεί τις αυξήσεις επιτοκίων, η Πράγα ξεκινάει αυστηρότερη πολιτική σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές δαπάνες. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας, Άλες Μιχλ, ζήτησε χθες περιορισμό στην αύξηση των μισθών και ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη αναστείλει τις προσλήψεις ή μείωσαν τα επίπεδα προσωπικού.