ΑΘΗΝΑ
14:15
|
26.02.2024
Έφυγε σε ηλικία 70 ετών, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του χώρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής, ο Λήτης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, βυθίζοντας στην θλίψη τους λάτρεις του χώρου.

Ο Λήτης (το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Νικόλαος Σάννος – το Λήτης ήταν ψευδώνυμο προερχόμενο από  το αλήτης), ξεκίνησε την πορεία του κάπου στο 1968 με το συγκρότημα The Cannibals στο Χαλάνδρι.

Από το 1970 έγραφε δικές του μπαλάντες. Το 1972 εμφανίστηκε στην Πλάκα (Μαϊμού και 5η Εποχή) και τον Πειραιά (στη Vavel). Από το 1975 με το ντουέτο Λήτης και Ιζόλδη, βρέθηκε στις Μεσαιωνικές Μπαλάντες στο Σπόρτινγκ, στο Κύτταρο και σε κινηματογράφους σε όλη την Αθήνα και το 1981 έκανε περιοδεία στην Πελοπόννησο μαζί με τους Schmetterling και τους Sharp-ties. Εξέδωσαν ένα single και συμμετείχαν με δυο τραγούδια στην συλλογή Happening ’82, μαζί με άλλα συγκροτήματα (Αίολος, Vavoura band, Magic de spell, Heaven and Hell, Tonal Orchestra).

Στη συνέχεια έπαιξε ως Λήτης+Τρύκ και κυκλοφόρησαν το LP με τίτλο «Ποδανό». Τους Τρυκ αποτελούσαν οι Λήτης (φωνή, κιθάρα), Αντώνης Τσέτσος (κιθάρα), Δημήτρης Κροκίδης (κιθάρα), Παναγιώτης Ζυγούρης (μπάσο).

Το 1988 κυκλοφόρησε τον προσωπικό δίσκο «Χαρακίρι». Στη συνέχεια δημιούργησε την ΜΟΥ.ΣΥΝ.Κ.Α. (Μουσική Συνεργατική Κίνηση Αθηνών) μαζί με τους Νίκο Γκίνη από τους Σύνδρομο και Θεόδωρο Τρύφωνα από τους Αγάπανθος, μία μη κερδοσκοπική επιχείρηση με σκοπό την «προώθηση καλλιτεχνικών τάσεων από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης». Στο club Ροντέο της πλατείας Βικτωρίας η ΜΟΥ.ΣΥΝ.Κ.Α διοργάνωνε συναυλίες ελληνικών συγκροτημάτων.

Με το νέο συγκρότημα Συνεργείο, έπαιζε μέχρι το 1995. Το 2005 κυκλοφόρησε το CD «Νυχτώνει» από την Atlantis Records μαζί με το συγκρότημά του τα Σκιάχτρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για τον Γιώργο Κατσή το θέατρο είναι πράξη λύτρωσης

Αγγλία: Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή ιερών κειμηλίων στην Αιθιοπία

Για ρεκόρ οδηγείται… η απεργία στον Πύργο του Άιφελ

«Έφυγε» ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα