ΑΘΗΝΑ
15:57
|
03.05.2024
Χθες, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε (με 94 υπέρ, 73 αποχές,14 κατά) ψήφισμα που καλεί τη Ρωσία να καταβάλει «πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην νομιμοποίηση της «κλοπής» των ρωσικών κεφαλαίων που έχει «παγώσει» η Δύση, αποσκοπεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το ψήφισμα που ενέκρινε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το οποίο προτρέπει τη Μόσχα να αποζημιώσει την Ουκρανία για τις απώλειες που της προκάλεσε.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα σχολιάζοντας το συγκεκριμένο ψήφισμα ο Πεσκόφ, «οι διοργανωτές αυτής της διαδικασίας προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη λεηλασία των αποθεμάτων [της Ρωσίας] σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα», τα οποία, όπως είπε, οι δυτικές χώρες έχουν «παγώσει» παράνομα.

«Πρόκειται για επισημοποίηση αυτής της λεηλασίας υπό το πρόσχημα των Ηνωμένων Εθνών», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτό».

Ο αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης στους δημοσιογράφους ότι το ψήφισμα «δεν είναι νομικά δεσμευτικό». «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα το δούμε», είπε.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Μόσχα θα «κάνει το καλύτερο δυνατό» για να αποτρέψει τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει».

Χθες, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ένα ψήφισμα που καλεί τη Ρωσία να καταβάλει «πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία». Το έγγραφο υποστηρίχθηκε από 94 χώρες, ενώ 73 μέλη του ΟΗΕ απείχαν και άλλα 14 ψήφισαν κατά.

Σχολιάζοντας το ψήφισμα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, υποστήριξε ότι, από νομική άποψη, οι διατάξεις του «δεν μπορούν να αντέξουν σε καμία κριτική». «Είναι νομικά άκυρα – τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια νομιμοποίησης αυτού που δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί από την άποψη του αποτελεσματικού διεθνούς δικαίου», είπε, προειδοποιώντας τους υποστηρικτές του ψηφίσματος ότι η κίνησή τους θα μπορούσε να προκαλέσει συνέπειες που «μπορεί να στραφούν ως μπούμερανγκ εναντίον τους».

Τα μισά από τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας, τα οποία υπολογίζονταν σε περίπου 640 δισεκατομμύρια δολάρια πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν «παγώσει». Η Μόσχα έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι αυτά τα κεφάλαια έχουν «ουσιαστικά κλαπεί» από τη Ρωσία.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει την οριστική κατάσχεσή τους και τη χρήση τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα