ΑΘΗΝΑ
12:25
|
07.05.2024
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Σούνακ αναφέρθηκε στην Κίνα ως «απειλή», αλλά και ως «πρόκληση», πράγμα που εκλήφθηκε ως προσπάθεια μετριασμού της επίμαχης διατύπωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά τη σύντομη θητεία της στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, η Λιζ Τρας δεσμεύτηκε να επαναπροσδιορίσει την Κίνα στα επίσημα βρετανικά έγγραφα ως «απειλή» αντί για «συστημικό ανταγωνιστή», όπως κατηγοριοποιήθηκε υπό τον Μπόρις Τζόνσον.

Είχε επίσης επικρίνει τον Σούνακ στο πλαίσιο της διαμάχης τους για την ηγεσία των Συντηρητικών για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης τόσο της Μικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Ηνωμένου Βασιλείου – Κίνας, όσο και του Οικονομικού και Χρηματοοικονομικού Διαλόγου Ηνωμένου Βασιλείου – Κίνας, μιας εμπορικής συνόδου κορυφής που δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 2019.

Μιλώντας από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του SkyNews, ο Σούνακ αναφέρθηκε στην Κίνα ως «απειλή», αλλά και ως «πρόκληση», σε μια προσπάθεια μετριασμού της επίμαχης διατύπωσης.

«Η άποψή μου για την Κίνα είναι ξεκάθαρη. Νομίζω ότι η Κίνα αποτελεί αναμφισβήτητα μια συστημική απειλή – λοιπόν, μια συστημική πρόκληση – για τις αξίες και τα συμφέροντά μας, και είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη κρατική απειλή για την οικονομική μας ασφάλεια, επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι. Έτσι σκέφτομαι για την Κίνα», είπε.

«Αυτό είπα το καλοκαίρι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πάρουμε τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας εναντίον αυτού».

Ο Σούνακ είπε ότι ο Νόμος για την Εθνική Ασφάλεια και τις Επενδύσεις ήταν βασικό βήμα, ώστε να έχει το Ηνωμένο Βασιλείο τις απαραίτητες νομιμοποιήσεις για να αναλάβει δράση κατά της Κίνας, στο βαθμό που αυτή αποτελεί κίνδυνο για την εθνική του ασφάλεια.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν μπορούν να αγνοήσουν την Κίνα ως σημαντικό παίκτη. «Νομίζω επίσης ότι η Κίνα είναι ένας αδιαμφισβήτητος παράγοντας της παγκόσμιας οικονομίας και δεν πρόκειται να μπορέσουμε να επιλύσουμε κοινές παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή ή η δημόσια υγεία, ή όντως να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της Ρωσίας και της Ουκρανίας, χωρίς διάλογο [με τους Κινέζους]».

O Σουνάκ απέφυγε δύο φορές να δηλώσει ρητά αν σκοπεύει να επανακατηγοριοποιήσει την Κίνα ως «απειλή».

«Πιστεύω ότι αυτή η άποψη, παρεμπιπτόντως, είναι πολύ ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους μας», ανέφερε υπεκφεύγοντας.

«Λοιπόν, αν κοιτάξετε τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, και αν δείτε πώς περιγράφουν την άποψή τους για την Κίνα και πώς προτίθενται να την αντιμετωπίσουν, νομίζω ότι θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ παρόμοια με αυτό που σας περιέγραψα μόλις».

«Οι Καναδοί, οι Αυστραλοί, οι δικές τους εκδοχές αυτής της στρατηγικής λένε παρόμοια πράγματα. Έτσι, αυτό που σας λέω, νομίζω, αποτελεί κοινή θέση μεταξύ των στενότερων συμμάχων μας».

Σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν, ο Σούνακ ήταν προσεκτικός σχετικά με την ανάληψη της ίδιας δέσμευσης με την Τρας, αν και δεν απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο αύξησης της υποστήριξης της Ταϊβάν από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Εξετάζουμε όλες αυτές τις πολιτικές ως μέρος της ανανέωσης εκ μέρους μας μιας ολοκληρωμένης θεώρησης», είπε.

«Η πολιτική μας για την Ταϊβάν είναι προφανώς ότι δεν πρέπει να υπάρξει μονομερής αλλαγή στο καθεστώς και ότι θα πρέπει να υπάρξει ειρηνική επίλυση αυτής της κατάστασης. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ταϊβάν, όπως είμαστε [έτοιμοι] και για την αντιμετώπιση της κινεζικής επιθετικότητας».

Κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης αρχικής του εκστρατείας για την ηγεσία των Τόρις, ο Σουνάκ υποσχέθηκε να κλείσει τα 30 παραρτήματα του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τότε, ο Σούνακ είχε δηλώσει στην Daily Telegraph ότι η Κίνα και το ΚΚΚ αποτελούν τη «μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή» για το Ηνωμένο Βασίλειο. «Για πάρα πολύ καιρό, οι πολιτικοί στη Βρετανία και σε όλη τη Δύση έχουν στρώσει το κόκκινο χαλί και έχουν κλείσει τα μάτια στην άθλια δραστηριότητα και τις φιλοδοξίες της Κίνας», είχε δηλώσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμβούλιο Υπουργών: Υιοθέτηση νόμου της Ε.Ε. για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Καμπέρα: Απαράδεκτη η συμπεριφορά το Πεκίνου σε περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα