ΑΘΗΝΑ
23:13
|
17.05.2024
Ανάχωμα στην απεργία των υγειονομικών προσπαθούν να μπουν οι διευθυντές και οι παράγοντες των νοσοκομείων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για τον τερματισμό των απεργιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) ενόψει της «χειμερινής επίθεσης», λένε οι διευθυντές υγείας.

Η προσωρινή διευθύνων σύμβουλος του NHS Providers, Σάφρον Κόρντερι, δήλωσε ότι το «τελευταίο πράγμα» που χρειαζόταν το NHS ήταν η παρατεταμένη απεργιακή κινητοποίηση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ασθενείς θα χάσουν, με μεγαλύτερη αναμονή για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τα συνδικάτα στην Αγγλία συναντούν τους υπουργούς την Τρίτη, αφού τα μέλη του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής (RCN) ψήφισαν υπέρ της απεργίας.

Ο Υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ θα συναντήσει τους ηγέτες του σωματείου RCN μαζί με εκπροσώπους των άλλων μεγάλων συνδικάτων του NHS, συμπεριλαμβανομένων των Unison, GMB και Unite, που έχουν ψηφίσει όλα για τη απεργιακή κινητοποίηση.

Οι απεργιακές συναντήσεις και ψηφοφορίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν και το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων να προσχωρήσουν σε απεργία μαζί με τους νοσοκόμους.

Ενώ η περίθαλψη έκτακτης ανάγκης θα προστατεύεται κατά τη διάρκεια της απεργίας του RCN, η κ. Κόρντερι είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι οι ασθενείς θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται.

Ο κύριος φόβος είναι ότι η λίστα αναμονής για προγραμματισμένη θεραπεία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο – υπάρχουν ήδη περισσότερα από επτά εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία που περιμένουν θεραπεία, ένα από τα υψηλότερα ρεκόρ αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η Σάφρον Κόρντερι δήλωσε: «Κατανοούμε την απογοήτευση που νιώθουν οι νοσηλευτές μετά από χρόνια διακανονισμών για τις αμοιβές κάτω από τον πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος ζωής και εργασίας μέσω μιας πανδημίας, και προτρέπουμε σθεναρά και τις δύο πλευρές σε αυτές τις συνομιλίες να βρουν μια συμφωνία που να αναγνωρίζει τη δυσκολία τους στην εργασία».

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η υπηρεσία υγείας αυτή τη στιγμή είναι η παρατεταμένη απεργιακή κινητοποίηση. Είναι καλό να βλέπουμε να διεξάγεται διάλογος«».

Η συνάντηση έρχεται μετά τη σύντομη συνάντηση του υπουργού Στιβ Μπάρκλεϊ με τη γενική γραμματέα του RCN, Πατρίσια Κάλλεν την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση ότι τα μέλη του σωματείου ψήφισαν υπέρ των απεργιών σε περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία, τα κέντρα ψυχικής υγείας και τις υγειονομικές κοινοτικές υπηρεσίες στην Αγγλία. Η απεργία θα επηρεάσει επίσης τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η συνάντηση των συνδικάτων με τον υπουργό υγείας

Η συνάντηση της Τρίτης δεν αντιπροσωπεύει την επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών για τους μισθούς, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συναντώνται από τις αρχές του καλοκαιριού.

Η εθνική γραμματέας της GMB, Ρέιτσελ Χάρισον, είπε ότι πρέπει να είναι «κάτι παραπάνω από μια τετριμμένη συνάντηση» εάν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει έναν άνευ προηγουμένου χειμώνα απεργιών.

Το Σαββατοκύριακο, ο κ. Μπάρκλεϊ, γράφοντας στην Sunday Telegraph, είχε προειδοποιήσει ότι οι απαιτήσεις του RCN για αύξηση μισθών κατά 17% ήταν απλώς απρόσιτες και απλώς θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση στην Αγγλία έχει δώσει στο προσωπικό του NHS, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών, κατά μέσο όρο 4,75%, το οποίο είναι σύμφωνο με αυτό που συνέστησε ο ανεξάρτητος φορέας αναθεώρησης των αμοιβών του NHS.

Η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι αυτό έγινε μετά από μια αύξηση των μισθών κατά 3% πέρυσι – σε μια εποχή που ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας είχε πάγωμα των μισθών – σε αναγνώριση του έργου που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έκκληση της κυρίας Κόρντερι για τις απεργίες έρχεται καθώς οι πάροχοι του NHS φιλοξενούν το ετήσιο συνέδριο των ηγετών του NHS στο Λίβερπουλ την Τρίτη και την Τετάρτη. Τα σχόλια από τα μέλη του έδειξαν ότι πολλοί ανέφεραν ότι ανησυχούσαν περισσότερο για αυτόν τον χειμώνα από οποιονδήποτε προηγούμενο στη διάρκεια της καριέρας τους.

Κάποιοι φοβούνται μια «επίθεση» τους επόμενους μήνες, καθώς οι συνεχιζόμενες πιέσεις από τον Covid και η απειλή απεργιών και η κρίση κόστους ζωής συνδυάζονται με τις συνήθεις πιέσεις του χειμώνα.

«Ο συναγερμός θα πρέπει να χτυπήσει σε όλο το Whitehall», είπε η κυρία Κόρντερι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Θύμα της ιλαράς μικρό παιδί στον Καναδά

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα