ΑΘΗΝΑ
12:47
|
26.04.2024
Την τροπολογία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ εγκρίθηκε απόψε η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θεσπίζεται «Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων» από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Την τροπολογία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

«Προβλέπουμε την επέκταση του μηχανισμού φορολόγησης υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που αιτιολόγησε την τροπολογία λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στον κλάδο της παραγωγής, που μέχρι τώρα έχει αποδώσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν επιστρέψει σε λογαριασμούς ρεύματος.

«Έχουμε υποχρεώσει, για πρώτη φορά, μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τους προμηθευτές, κάθε 20 του μηνός, να δηλώνουν ποια είναι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου μήνα. Επειδή είχαμε πολύ έντονες, και παραμένουν πολύ έντονες, οι μεταβολές στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας ,εξαιτίας βεβαίως, των μεταβολών στις τιμές του φυσικού αερίου, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας υπερεσόδων, υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας», είπε ο Σκρέκας.

Έντονη κριτική άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «μαγειρεύει και καλύπτει τα υπερκέρδη» των εταιριών τονίζοντας πως ο υπολογισμός της «πλήττει το δημόσιο συμφέρον».

Ομολογία αποτυχίας, χαρακτήρισε την τροπολογία η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας:

«Γιατί τη φέρνετε αυτή την τροπολογία; Δεν είναι ομολογία αυτή ότι αποτύχατε να εισπράξετε; Φέρνετε σήμερα τροπολογία με την οποία μας λέτε ότι αλλάζετε τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττετε τα έσοδα, ενώ σας είπαμε ‘κλιμακωτό πλαφόν στην τιμή της λιανικής’».

Ευαγγελία (Λίτσα) Λιακούλη Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λάρισας - Τελευταία νέα,  ειδήσεις, εκλογές, βιογραφικό, τηλέφωνο

«Δίπλα στο ‘καλάθι της κοροϊδίας’, φέρνετε τροπολογία για τα υπερβάλλοντα έσοδα των προμηθευτών, που θα πάνε στο Ταμείο της πράσινης μετάβασης. Δηλαδή θα επιστραφούν πάλι στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Στη Λακωνία η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου

Η ίδια τόνισε πως «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται η αιτία της ενεργειακής κρίσης και της φτώχειας -που είναι η απελευθέρωση, το χρηματιστήριο και το ακριβό ενεργειακό μίγμα σε βάρος της αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πηγών ενέργειας, που υλοποίησαν μαζί Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των εταιρειών ενέργειας σε περιόδους κρίσης, μέσα από ένα κυμαινόμενο χαράτσι μέσω των λογαριασμών του ρεύματος».

«Εδώ πραγματικά γελάμε», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ Archives - Aftodioikisi.gr

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μόνο ο κ. Μυτιληναίος και οι επιχειρήσεις του, με το 7% της ενέργειας, εμφάνισαν κέρδη 9μηνου 300 εκατομμύρια ευρώ και η ΡΑΕ εκ μέρους σας υπολογίζει υπερκέρδη του συνόλου της αγοράς στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πραγματικά ως εδώ η υποκρισία απέναντι σε ένα λαό που έχετε εξαθλιώσει για να ταΐζετε τις αχόρταγες ορέξεις των δεκαπέντε επιχειρηματιών ολιγαρχών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα