ΑΘΗΝΑ
13:25
|
25.04.2024
Απέναντι στην απόφαση αυτή, στέκονται οι καθηγητές που κάνουν λόγο για προσβολή της ακαδημαϊκότητας και της δημοκρατίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλειστό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Απέναντι στην απόφαση αυτή, στέκονται οι καθηγητές που κάνουν λόγο για προσβολή της ακαδημαϊκότητας και της δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα πραγματοποιούνται μαθήματα από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 7:00 π.μ.

Επίσης από τις 16 Νοεμβρίου από τις 6.30 π.μ. έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 7.00 π.μ. δεν θα λειτουργήσουν οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου ενώ από τις 16/11 στις 5 το απόγευμα έως και την Παρασκευή στις 6.30 π.μ. θα απαγορεύεται η διέλευση και η στάθμευση οχημάτων εντός του πανεπιστημιακού campus.

Η πρωτοφανής και ακατανόητη απόφαση της πρυτανείας του ΑΠΘ βρήκε τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) να διαμαρτύρεται έντονα, ενώ την ίδια στιγμή ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου συναντιόταν με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου.

«Μια άδεια πανεπιστημιούπολη δημιουργεί το ιδανικό πλαίσιο για τις όποιες κινήσεις προσβολής των χώρων του ΑΠΘ», τονίζει ο ΕΣΔΕΠ στην ανακοίνωσή του και συμπληρώνει πως από τις θητείες προηγούμενων πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος είχε εγκαινιαστεί η καλή πρακτική συνέχισης της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, των εργαστηρίων και των σπουδαστηρίων του ΑΠΘ στις 16 Νοεμβρίου, καθώς και οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων μνήμης με πλήθος κόσμου το διήμερο της 16ης και 17ης Νοεμβρίου. «Η παρουσία φοιτητών, καθηγητών και αποφοίτων στους χώρους του ΑΠΘ ήταν μια μεγάλη γιορτή της ακαδημαϊκής κοινότητας και της δημοκρατίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ΕΣΔΕΠ ζητά να μάθει για ποιους λόγους κλείνει το Πανεπιστήμιο και καλεί τις Πρυτανικές Αρχές «να διασφαλίσουν την ομαλή και ανεμπόδιστη προσέλευση φοιτητών και πολιτών στις εκδηλώσεις μνήμης και εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για γενικευμένο τριήμερο λοκ άουτ του ιδρύματος».

Αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν πάντα τη Σχολή Θετικών Επιστημών, ενώ χθες το απόγευμα, όπως μας είπαν καθηγητές, επικρατούσε στο campus «ανησυχητική ησυχία».

Σε κάθε περίπτωση, τα λεγόμενα περί απόσυρσης των αστυνομικών δυνάμεων έμειναν χθες κενό γράμμα αφού η Σχολή Θετικών Επιστημών είναι κυριολεκτικά ζωσμένη από όλες τις εισόδους από άνδρες των ΜΑΤ, στην είσοδο του Πανεπιστημίου από την πλευρά της ΔΕΘ υπήρχαν δυνάμεις της αστυνομίας που αποσύρθηκαν το μεσημέρι και δεν λείπουν φυσικά οι άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο της πόλης καλεί τους πολίτες να καταθέσουν αύριο το πρωί στεφάνια στην είσοδο του Πολυτεχνείου και να πάρουν μέρος μαζικά στη διαδήλωση το απόγευμα, τονίζοντας ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς εμπνέει να δώσουμε σήμερα νέους αγώνες για εργασία για όλους και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ισότητα, ελευθερία, δωρεάν υγεία, ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και υπεράσπισης της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε φαινόμενο ρατσισμού, φασισμού και μισαλλοδοξίας».

Παρ’ όλα αυτά δεκάδες φοιτητές βρέθηκαν από το πρωί στο κτίριο της Πολυτεχνικής, τεράστια πανό καλύπτουν την είσοδο της σχολής, ενώ στήθηκαν μικροφωνικές, πάγκοι με βιβλία, μπροσούρες και μικρότερα δεκάδες πανό σε μια ατμόσφαιρα που προαναγγέλλει μεγάλη κινητοποίηση του φοιτητικού κινήματος.

Όλοι απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή μεγάλη πορεία που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία (6 μ.μ.) το Πολυτεχνείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα