ΑΘΗΝΑ
16:15
|
14.11.2024
Σκίτσα και εικόνες για το Μουντιάλ που έφερε τον «χειμώνα» στο «όμορφο παιχνίδι».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Στους αδαείς, στους επαγγελματίες που ‘τι άλλο… να κάνουν, πρέπει να γράψουν’, στους στοιχηματζήδες, στους ‘ε, μπαλίτσα να δούμε’, στους ρατσιστές ‘μετανάστες…αφού’, στους αδιάφορους… ΑΝ Η ΖΩΗ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΑΣ».

Για εμάς εδώ στο «Κοσμοδρόμιο» αυτή ανάρτηση του Humba! -του τριμηνιαίου περιοδικού για το κοινωνικό και πολιτικό νόημα των σπορ, την εμπειρία του γηπέδου, την οπαδική κουλτούρα και τον κόσμο της κερκίδας- είναι ό,τι πιο αληθινό έχει γραφτεί για τη φιέστα που ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου με τις ευλογίες της FIFA. Ένα Μουντιάλ, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά μέσα στον… ευρωπαϊκό χειμώνα σε μια χώρα χωρίς την παραμικρή ποδοσφαιρική κουλτούρα.

Το «όμορφο παιχνίδι» (beautiful game), όπως οι Βρετανοί αποκαλούν χρόνια τώρα το ποδόσφαιρο, έγινε το «όμορφο κέρδος» (beautiful gain), όπως εύστοχα παρατηρεί ο σκιτσογράφος, Graeme Keyes.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών για τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Κυπέλλων 2018 και 2022 ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με το Wikipedia. Το Κατάρ όντως ήθελε ένα Μουντιάλ και δήλωνε έτοιμο τόσο το 2018 όσο και το 2022. Τότε πρόεδρος της FIFA ήταν ο Ζεπ Μπλάτερ. Τότε δήλωνε ότι όλα είναι ανοιχτά για το Κατάρ, σήμερα που είναι ένας πρώην πρόεδρος σε δυσμένεια με δικαστικές εκκρεμότητες σε βάρος του, επικρίνει την επιλογή και ομολογεί ότι ήταν λάθος.

Του Pedro Ribeiro Ferreira

Οι χώρες που ήταν υποψήφιες για τη διοργάνωση του Κυπέλλου του 2022 ήταν οι:

  • Αυστραλία
  • ΗΠΑ
  • Ιαπωνία
  • Κατάρ
  • Νότια Κορέα

Όλες με εξαίρεση το Κατάρ έχουν φιλοξενήσει την ίδια ή άλλες παρεμφερείς αθλητικές διοργανώσεις. Είχαν εν ολίγοις τις υποδομές. Μόνο το Κατάρ θα ήταν ο κατασκευαστικός «παράδεισος» γηπέδων και υποδομών από το μηδέν. Το πρώην βρετανικό προτεκτοράτο και σήμερα ανεξάρτητο εμιράτο είναι από τα πιο πλούσια στον Κόλπο του Περσικού λόγω των κοιτασμάτων του σε φυσικό αέριο. Είναι επίσης στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

«Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2021, το Κατάρ είχε 2,9 εκατομμύρια κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ξένοι. Συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, ενώ έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο (61.276 δολάρια το 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα)», γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Κατάρ και συνεχίζει: «Για περισσότερα από τρία χρόνια, από τον Ιούνιο του 2017 έως την επίσημη συμφιλίωση τον Ιανουάριο του 2021, η οικονομία του επηρεάστηκε από το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. Το Κατάρ επωφελείται, πλέον, από την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού. Η χώρα έχει… ανέβει στο διεθνές προσκήνιο, μέσω επενδύσεων που πραγματοποιούνται πιο συχνά από το κρατικό ταμείο της, την Qatar Investment Authority, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο».

Εκ των υστέρων ο Μπλάτερ θεωρεί ότι έπρεπε να δοθεί η διοργάνωση σε μια μεγάλη και ανεπτυγμένη χώρα με ποδοσφαιρική παράδοση που θα είχε ήδη έναν ικανοποιητικό αριθμό γηπέδων και άρα δεν θα χρειαζόταν όλο αυτό το «φαραωνικό» εργοτάξιο του Κατάρ. Μισές αλήθειες μπροστά σε ένα ολόκληρο ψέμα. 

Ποιος περίμενε ότι το Κατάρ, πόλος φθηνού εργατικού δυναμικού από την Ασία και την Αφρική, θα έκανε τη διαφορά; Ποιος περίμενε ότι δεν θα υπήρχαν εργατικά δυστυχήματα; Όλοι ήξεραν και όλοι ποίησαν τη νύσσα. Ακόμα και οι εκκλήσεις κάποιων τώρα για μποϊκοτάζ δεν είναι λίγο όψιμες;

Του Bernard Bouton
Του Marian Kamensky
Του Bernard Bouton
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε χωρίς φώτα στον Περιφερειακό υπό την επήρεια αλκοόλ

Σταθερό το ποσοστό ανεργίας στον ΟΟΣΑ στο 4,9% για τον Σεπτέμβριο

Πέθανε ο Αντώνης Δημητρίου των Ενδελέχεια

Εξαγοράσιμη ποινή για τον πατέρα Αντώνιο, ένοχο για κακοποίηση παιδιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα