ΑΘΗΝΑ
11:38
|
16.04.2024
Μικτές ομάδες περιπολίας των συνόρων Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, ανακοίνωσαν πως θα συγκροτήσουν η Αυστρία, η Σερβία και η Ουγγαρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθές στο Βελιγράδι, η Σερβία, η Αυστρία και η Ουγγαρία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, και ο αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, συμφώνησαν σε μια συνεργασία των τριών χωρών, προκειμένου «να μετατοπιστεί η γραμμή άμυνας από την εισροή παράνομων μεταναστών νοτιότερα».

Όπως εξήγησε ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο αποτροπής των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος των συνόρων της Σερβίας με την Βόρεια Μακεδονία. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι θα συσταθούν μικτές ομάδες περιπολίας, οι οποίες θα εξοπλιστούν με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, ώστε να εντοπίζουν και να αποτρέπουν κάθε προσπάθεια παράνομης εισόδου στην Σερβία.

Κατά την συνάντηση των τριών ηγετών, αναφέρθηκε ότι το 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, διπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη χρησιμοποιώντας την αποκαλούμενη βαλκανική οδό. Όπως διαπιστώθηκε, οι περισσότεροι μετανάστες εισήλθαν στην Σερβία από την Βόρεια Μακεδονία και την Βουλγαρία.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν προτίθεται να αποτελέσει «πάρκινγκ παράνομων μεταναστών» γι’ αυτό και, όπως είπε, η τριμερής συνεργασία προσβλέπει στην θωράκιση της συνοριογραμμής στο νότο.

Μέχρι σήμερα, οι μεταναστευτικές ροές ανακόπτονταν στα σύνορα με την Ουγγαρία, όπου υπάρχει και μεταλλικός φράχτης, ωστόσο η δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών καθιστά αδύνατη την αποτροπή των εισόδων.

Ο Βίκτορ Ορμπάν στην συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2022 οι ουγγρικές αρχές απέτρεψαν 250.000 προσπάθειες παράνομης εισόδου στα σύνορα με την Σερβία. «Με την συνεργασία των τριών χωρών στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους μετανάστες ότι δεν πρόκειται να περάσουν τα σύνορα μας», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, ανέφερε ότι μόνο το 2022 οι αυστριακές αρχές δεχτήκαν 96.000 αιτήματα ασύλου και επισήμανε ότι «το κοινό σύστημα αντιμετώπισης του προβλήματος που εφαρμόζεται από την Ε.Ε. δεν λειτουργεί και γι’ αυτό αναζητούνται συμμαχίες εκτός του πλαισίου που καθόρισαν οι Βρυξέλλες».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα