ΑΘΗΝΑ
07:43
|
26.04.2024
Την πήρε κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο των κυβερνητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Βιέννη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόφαση με την οποία επικρίνει το Ιράν για έλλειψη συνεργασίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο των κυβερνητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Βιέννη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το κείμενο που κατέθεσαν οι ΗΠΑ και η λεγόμενη ομάδα Ε3 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) ενέκριναν τα 26 από τα 35 μέλη του Συμβουλίου, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες. Μόνο η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν κατά, ενώ πέντε χώρες απείχαν. Δύο χώρες ήταν απούσες.

Πρόκειται για την δεύτερη ανάλογη απόφαση της ΙΑΕΑ που εγκρίνεται έναντι του Ιράν, μετά από εκείνη του περασμένου Ιουνίου.

Η αιτία και στις δυο περιπτώσεις παρέμενε ίδια: Η απουσία «αξιόπιστων από τεχνικής άποψης» απαντήσεων που αφορούν ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου τα οποία βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες θέσεις.

Ελλείψει προόδου τους τελευταίους μήνες, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο αποφάσισαν να αυξήσουν την πίεση. Σύμφωνα με το κείμενο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το Συμβούλιο «εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία» απέναντι στο πρόβλημα αυτό που «μένει ανεπίλυτο λόγω μιας ανεπαρκούς συνεργασίας του Ιράν». Το Συμβούλιο «κρίνει καίριο και επείγον» η Τεχεράνη να παράσχει αμέσως «εξηγήσεις» για την παρουσία σωματιδίων ουρανίου, καθώς και «την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και στο υλικό», για να επιτραπεί η συλλογή δειγμάτων.

Η απόφαση μπορεί να είναι το προοίμιο για παραπομπή της διαφοράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει κυρώσεις.

Το Ιράν κατήγγειλε την απόφαση, εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη «έχει απαντήσει σε όλους τους ισχυρισμούς του ΔΟΑΕ», και αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της επίσκεψης μιας αντιπροσωπείας του ΔΟΑΕ (ΙΑΕΑ), η οποία αρχικά είχε προβλεφθεί να γίνει έως το τέλος του Νοεμβρίου.

Η Μόσχα κατήγγειλε «μια αντιπαραγωγική ενέργεια» η οποία, εάν πετύχει, «θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα