Ο νέος νόμος κατά της κατασκοπείας στη Σουηδία θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία, καθιστώντας την ερευνητική δημοσιογραφία πολύ πιο δύσκολη, υποστηρίζουν ορισμένα σουηδικά μέσα και δημοσιογράφοι.
Ο νέος νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε χθες από το σουηδικό κοινοβούλιο, εισάγει τα εγκλήματα της «αποκάλυψης μυστικών πληροφοριών στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας», της «ξένης κατασκοπείας» και της «επιβαρυμένης ξένης κατασκοπείας». Το τελευταίο αδίκημα μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών.
Υπενθυμίζεται ότι στους όρους που έχει θέσει η Τουρκία για την εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται το να σταματήσει η Σουηδία να υποθάλπει «Κούρδους τρομοκράτες».
Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, εισηγήθηκε τη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι θα διευκόλυνε τη συνεργασία της Στοκχόλμης με τους διεθνείς εταίρους της. Επέμεινε, επίσης, ότι η κίνηση «δεν αφορά τον περιορισμό της εργασίας των δημοσιογράφων, αλλά για μια ρητή βούληση να πληγούν αυτά τα συμφέροντα».
Ωστόσο, πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων SVT και Sveriges Radio, επισήμαναν ότι ο νόμος «απειλεί τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου». Αυτή την άποψη συμμερίζονται σε κοινή δημόσια επιστολή τους, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, Σουηδοί εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης.
Το νομοσχέδιο, έγραψαν, «κινδυνεύει να έχει κατασταλτική επίδραση στους καταγγέλλοντες (whistleblowers) και άλλες σημαντικές πηγές για την ερευνητική δημοσιογραφία». Μπορεί επίσης να έχει «τεράστιες συνέπειες» για τη δημοσιογραφική κάλυψη της συμμετοχής της Σουηδίας σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.