ΑΘΗΝΑ
01:53
|
27.07.2024
Ο πρόεδρος της Κίνας on camera κατηγορεί τον πρωθυπουργό του Καναδά για «διαρροή» των όσων διημείφθησαν στη συνάντησή τους στη G20.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κίνας κατηγόρησε ευθέως και μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό του Καναδά για «διαρροή» πληροφοριών κατά τη συνάντησή που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Ο Σι Τζιπίνγκ είπε στον Τζάστιν Τριντό, μέσω διερμηνέα, ότι αυτό που έκανε ήταν «ανάρμοστο» και μάλιστα τον κατηγόρησε για έλλειψη «ειλικρίνειας και εχεμύθειας».

Η συνάντηση Τζιπίνγκ-Τριντό είχε γίνει κεκλεισμένων των θυρών και ήταν η πρώτη μετά από πολλά χρόνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο BBC ο πρόεδρος της Κίνας κατηγόρησε τον Καναδό πρωθυπουργό ότι υπήρξε «λαλίστατος» στο θέμα περί ενδεχόμενης ανάμειξης του Πεκίνου στις καναδικές εκλογές και περί περιστατικών κινεζικής κατασκοπείας στον Καναδά. Δύο θέματα, τα οποία οι δύο ηγέτες μάλλον έθιξαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μπαλί.

«Όλα όσα συζητήσαμε έχουν διαρρεύσει σε εφημερίδες και αυτό είναι ανάρμοστο και δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο συμφωνήσαμε να γίνει η συζήτησή μας», φέρεται να λέει ο Σι Τζιμπίνγκ στον Τζάστιν Τριντό. Φέρεται επίσης να προσθέτει ότι ο διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής, διαφορετικά «θα είναι δύσκολο να πούμε πώς μπορεί να τελειώσει όλο αυτό».

Ο Τριντό χαμογέλασε (αμήχανα) αφού τον έγραφαν οι κάμερες, κούνησε το κεφάλι του και φέρετε να απάντησε: «Στον Καναδά πιστεύουμε στον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά μαζί, αλλά θα υπάρχουν πράγματα στα οποία θα διαφωνούμε».

«Ας δημιουργήσουμε πρώτα τις κατάλληλες συνθήκες», είπε ο Σι Τζιπίνγκ επιλέγοντας να έχει την τελευταία και πιο φαρμακερή ατάκα και ο Τριντό αποχώρησε με ελαφριά πηδηματάκια.

Στη συνέχεια εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προσπάθησε να ρίξει τους τόνους χαρακτηρίζοντας τη στιχομυθία Σι-Τζάντιν ως μια «φυσιολογική ανταλλαγή απόψεων», η οποία δεν πρέπει ερμηνευτεί ούτε ως επικριτική, ούτε ως επιθετική. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, υπογράμμισε ότι το Πεκίνο στηρίζει τις «ειλικρινείς ανταλλαγές απόψεων όταν γίνονται επί ίσοις όροις».

Το BBC σχολιάζει σχετικά: «Ο σύντομος και αποκαλυπτικός διάλογος των ηγετών Κίνας-Καναδά είναι ενδεικτικός της έντασης στις διμερείς σχέσεις τους μετά την κράτηση της διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου στον Καναδά και των κινεζικών αντιποίνων με τη σύλληψη δύο Καναδών υπόπτων για κατασκοπεία. Και οι τρεις σήμερα είναι ελεύθεροι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα