ΑΘΗΝΑ
01:10
|
05.10.2023
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι εν μέσω αποδοκιμασιών στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Μήνυμα από τον Πρωθυπουργό για στη ημασία της επετείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, τιμώντας την 49η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία και θεμέλιο της Μεταπολίτευσης. Συμβολίζει την πολιτική ελευθερία και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου στη δήλωσή της. «Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων, τους φοιτητές και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διαφυλάξουμε την ποιότητα των θεσμών και την ανοικτή προοπτική της κοινωνίας μας», πρόσθεσε. Η ΠτΔ αποδοκιμάστηκε από μερίδα του κόσμου κατά την είσοδό της στον ιστορικό χώρο του Μετσόβιου.

Μητσοτάκης: Θυμόμαστε, τιμούμε, προχωρούμε

«Το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης, πολύ μεγάλη για να χωρέσει στις μικρές κομματικές σκοπιμότητες που ακολούθησαν» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο. «Σχεδόν μισόν αιώνα από την πιο δυνατή πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας, η μνήμη τροφοδοτεί την τιμή. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι μουσειακό έκθεμα, ούτε αντικείμενο σφετερισμού. Συναιρώντας τη συλλογική στράτευση για τη Δημοκρατία με τα στοιχήματα του μέλλοντός της, δεν εξαντλείται στην ανατροπή της τυραννίας. Αντίθετα, το αίτημα για ‘Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία’ ταξιδεύει στην Ιστορία. Με το σύνθημα ‘Όλοι Ενωμένοι’ να εμπνέει και τη σημερινή συγκυρία», σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας: «Όσα διεκδίκησαν το 1973 λαός και φοιτητές γίνονται τώρα βήματα προόδου. Σε μια πατρίδα δημοκρατική, θωρακισμένη και δυναμική. Που ξέρει να υπερβαίνει κρίσεις. Και με πολίτες που νιώθουν την Πολιτεία στο πλευρό τους. Να μειώνει φόρους και να ενισχύει το εισόδημά τους, υψώνοντας αναχώματα στη διεθνή ακρίβεια. Αλλά και να κρατά σταθερά το τιμόνι της ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες δουλειές. Ώστε μερίδιο στον εθνικό πλούτο να έχουν όλοι οι Έλληνες, ιδίως οι πιο ευάλωτοι.

Πριν από 49 χρόνια η καλύτερη Παιδεία υπήρξε αιχμή του αντιδικτατορικού αγώνα. Σήμερα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία μας υποδέχονται την ιστορική επέτειο με σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Με ψηφιακά μαθήματα, διεθνείς συνεργασίες και εξωστρέφεια, που συνδέουν τις σπουδές με την επαγγελματική αποκατάσταση. Ενώ, πιο ώριμοι από ποτέ οι φοιτητές, αρνούνται την τυφλή βία και την παρανομία, επαναφέροντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στους χώρους τους».

«Εκείνες οι 3 πυκνές σε νόημα ημέρες, σάρωσαν σαν κύμα τις παλιές διχόνοιες. Θεμελιώνοντας τη νέα ενότητα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η πληρέστερη δημοκρατία που έχει γνωρίσει η πατρίδα μας. Σαράντα εννέα χρόνια μετά, λοιπόν, κοινό μας χρέος είναι η προστασία και η εμβάθυνσή της. Θυμόμαστε, τιμούμε, προχωρούμε!» καταλήγει το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Δένδιας: Μία εξέγερση που ένωσε τους Έλληνες

Σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει πως ήταν «μία εξέγερση που ένωσε τους Έλληνες ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης και αποτελεί ένα από τα κορυφαία σύμβολα του αντιδικτατορικού αγώνα».

Επίσης, σημειώνει πως είναι «ημέρα τιμής για όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, με τη συμμετοχή τους στην εξέγερση του Πολυτεχνείου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Μόσχα από βδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων, λέει ο υπουργός Υγείας

Πρόταση ευρωβουλής για δωρεάν μεταφορά χειραποσκευών στα αεροπλάνα

Ιστορικά αναγκαίος ένας πολυπολικός κόσμος, λέει ο Πούτιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα