ΑΘΗΝΑ
08:28
|
17.05.2024
Πρόκειται για το πρώτο τηλεφώνημα των δύο ανδρών από το 2013 στο φόντο της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων που εγκαινίασε η απερχόμενη ισραηλινή κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόνον απαρατήρητο δεν πέρασε το σημερινό, πρώτο τηλεφώνημα από το 2013 ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ισραηλινό εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι δύο ηγέτες μέσα σε 12 λεπτά συμφώνησαν (σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος Λικούντ του Μπ. Νετανιάχου) να συνεργαστούν για να φέρουν μία «νέα εποχή» στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις μετά την αναθέρμανσή τους που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση των Γιαίρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ.

Σύμφωνα ωστόσο με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τούρκου Προέδρου, ο Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ τους θα μπορούσε να συνεχιστεί «με τρόπο ώστε να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας». Επίσης αναφέρθηκε πως ο Νετανιάχου «εξήρε» τις μεσολαβητικές προσπάθειες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θεωρώντας πως ήταν «σημαντικές για τον κόσμο».

Κατά τα λοιπά ο Νετανιάχου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη (με τους έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες) και ο Ερντογάν τον συλλυπήθηκε για την επίθεση ενός νεαρού Παλαιστίνιου στον εποικισμό Αριέλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών Εβραίων εποίκων, ξεχνώντας εν προκειμένω τις συνήθεις «κορώνες» υπέρ του αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της ισραηλινής κατοχής…

Στην Αθήνα αύριο ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Η αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ Τουρκίας που ξεκίνησε από την κυβέρνηση των Γιαίρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ δεν εμποδίζει τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ καταφθάνει αύριο το πρωί στην Αθήνα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς για συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα