ΑΘΗΝΑ
01:13
|
27.04.2024
Το υψηλό αξίωμα του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα πρέπει να τον προστατεύσει από μηνύσεις για τον ρόλο του στη δολοφονία του δημοσιογράφου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε, χθες Πέμπτη, ότι το υψηλό αξίωμα που κατέχει ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να τον προστατεύσει από μηνύσεις για τον ρόλο του στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Πρόκειται για μια ακόμα στροφή στη στάση των ΗΠΑ έναντι της Σαουδικής Αραβίας, που φαίνεται να αναιρεί παλιότερες καταγγελίες του Αμερικανού προέδρου κατά του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την εμπλοκή του στη δολοφονία του δημοσιογράφου, τον Οκτώβριο του 2018μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Προσπαθώντας να αποσύρει τα βλέμματα από την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αμβλύνει τις εντάσεις με το βασίλειο, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τη Σαουδική Αραβία να αναιρέσει μια σειρά περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου εξήγησε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η απόφαση ελήφθη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βάσει «των μακροχρόνιων και καθιερωμένων αρχών του διεθνούς δικαίου».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την απόφαση «καθαρά νομικό προσδιορισμό» και, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια καθαρή υποστήριξη του διαδόχου στην προσπάθειά του να μπλοκάρει τη μήνυση εναντίον του, ανέφερε πως «δεν έχει άποψη για την ουσία της αγωγής και επαναλαμβάνει την απερίφραστη καταδίκη του για την ειδεχθή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι».

Η απόφαση δεν είναι δεσμευτική και επαφίεται στην δικαιοσύνη το αν θα χορηγήσει στον πρίγκηπα ασυλία, για τη μήνυση που έχουν καταθέσει η αρραβωνιαστικιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου, και ο ομάδα DAWN (Democracy for the Arab World Now) που έχει ιδρύσει,αλλά είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλούς Αμερικανούς βουλευτές, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει εντείνει την εκστρατεία φυλακίσεων και καταστολής εναντίον ειρηνικών επικριτών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

«Είναι πέρα για πέρα ειρωνικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε μόνος του τον MBS ότι μπορεί να αποφύγει την ευθύνη όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε στον αμερικανικό λαό πως θα έκανε τα πάντα για να λογοδοτήσει», είπε η επικεφαλής της DAWN, Σάρα Λία Γουίτσον, σε δήλωση, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο του πρίγκιπα.

«Είναι αδύνατο να διαβαστεί η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν σήμερα ως κάτι διαφορετικό από μια συνθηκολόγηση στις τακτικές πίεσης της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα