ΑΘΗΝΑ
10:55
|
08.05.2024
Ο Λαπίντ χαιρέτισε τα νέα χαρακτηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν «πατρίδα μίας από τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες στον μουσουλμανικό κόσμο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν ενέκρινε απόψε την απόφαση για άνοιγμα πρεσβείας στο Ισραήλ. Είναι η πρώτη μουσουλμανική σιιτική  χώρα που αποφασίζει να ανοίξει πρεσβεία στη χώρα που καταδυναστεύει τον παλαιστινιακό λαό από τα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ χαιρέτισε την εξέλιξη χαρακτηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν «σημαντικό εταίρο του Ισραήλ και πατρίδα μίας από τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες στον μουσουλμανικό κόσμο».

«Η απόφαση να ανοίξουν πρεσβεία αντανακλά το βάθος των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της ισραηλινής κυβέρνησης να οικοδομήσει ισχυρές διπλωματικές γέφυρες με τον μουσουλμανικό κόσμο» πρόσθεσε ο Γιαίρ Λαπίντ.

«Ο αζέρικος λαός θα μπορεί τώρα να εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στο κράτος του Ισραήλ» κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Tην εξέλιξη χαιρέτισε και ο Ισραηλινός απερχόμενος υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, θυμίζοντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα τον περασμένο μήνα, συναντώντας τον Αζέρο ομόλογό του Ζακίρ Χασάνοφ και τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ.

Η εξέλιξη έρχεται ως επιστέγασμα της σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας που έδωσε το Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν στη διάρκεια της ανάφλεξης των πολεμικών συγκρούσεων με την Αρμενία γύρω από τον θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Το Ισραήλ τότε είχε εγκαταστήσει αντιβαλλιστικό ραντάρ σε περιοχές του Αζερμπαϊτζάν ενώ σημαντικός αριθμός Ισραηλινών αεροσκαφών UAV Ηermes αναπτύχθηκε στο Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γαλλικός στρατός ήδη πολεμά στο Ντονμπάς;

Διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα