ΑΘΗΝΑ
21:45
|
23.04.2024
Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης-συζήτησης με τον Ντογκού Περιντσέκ, πρόεδρο του κόμματος Βατάν, στην Κωνσταντινούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη συζήτηση που είχαμε με τον αρχηγό του τουρκικού κόμματος Βατάν στα γραφεία του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με την πιθανότητα ελληνοτουρκικού πολέμου. Σε αυτό παρουσιάζουμε τις εκτιμήσεις του κ. Ντογκού Περιντσέκ αναφορικά με το μέλλον της Τουρκίας, τα κοιτάσματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό.

Ντογκού Περιντσέκ, πρόεδρος του κόμματος Βατάν

Φεύγουμε από τον ατλαντισμό και πηγαίνουμε προς την Ασία. «Η Τουρκία οδηγεί τον Ερντογάν, όχι ο Ερντογάν την Τουρκία. Οι πρώτες δύο θέσεις στις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις μας είναι με τη Ρωσία και την Κίνα, πότε προηγείται η μία και πότε η άλλη», μου λέει ο Τούρκος πολιτικός.

Κατά τον κ. Περιντσέκ η Τουρκία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, μια κρίση που θα  επιδεινώσει τους επόμενους μήνες τόσο η αύξηση των τιμών της ενέργειας, όσο και η κρίση στη  οποία οδηγείται η Γερμανία και που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε πτώση της ζήτησης για τα τουρκικά προϊόντα, εκτιμά ο Ντογκού Περιντσέκ. Αυτό, προσθέτει, θα δημιουργήσει την ανάγκη να επανεξετασθούν τα θεμέλια του οικονομικού μοντέλου και να πάμε σε «κεμαλιστικές», «κρατικοκαπιταλιστικές» λύσεις.

Για τον Περιτσένκ, όλοι οι αντίπαλοι του Ερντογάν ανήκουν στο στρατόπεδο των ατλαντιστών, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είναι «ένα κόμμα του Gladio, όσο για την Ακσενέρ, πρώην υπουργό Εσωτερικών επί κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ είναι η «βασίλισσα του Gladio». Με την παραίτηση Νταβούτογλου η Αμερική έχασε τον άνθρωπό της. Τώρα οι πρώην «βαρώνοι» του Ερντογάν, Νταβούτογλου και  Μπαμπατζιάν δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα. 

Συνεκμετάλλευση η λύση για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Σχετικά με την Ελλάδα, «που οι Αμερικανοί τη σπρώχνουν κατά της Τουρκίας, υπάρχει εναλλακτική», μας λέει. «Να εκμεταλλευθούμε από κοινού, σαν αδέρφια, τον πλούτο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου ακόμα».

«Με μας θα κάνετε ισότιμη συνεργασία. Με τους Αμερικανούς θα σας πάρουν τη μερίδα του λέοντος και θα σας δώσουν ψίχουλα, γιατί θα είναι αυτοί ο αφέντης, το μπος», προσθέτει.

«Μα πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο όταν υπάρχουν οι διαφορές ως προς την κυριαρχία που ξέρουμε;», τον ρωτάω και εκείνος μου απαντάει: «Αυτά δεν είναι τόσο μεγάλα προβλήματα αν οι δύο κυβερνήσεις διέπονται από ορθολογισμό και αν ενδιαφέρονται για το καλό των χωρών τους. Και θέλω να το μεταφέρετε αυτό στην ελληνική κοινή γνώμη και ας το λάβει υπόψιν της».

Κύπρος

Για την Κύπρο ο Ντογκού Περιντσέκ πιστεύει ότι το μόνο «φάρμακο» είναι να χωρίσουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι τα τσανάκιά τους και να διχοτομηθεί το νησί.

Για την Κύπρο την πιο καλή πρόταση την έκανε ο δικός σας ο υπουργός Εξωτερικών, ο Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας, να μοιραστεί το νησί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μου λέει. Δυστυχώς είμαστε τότε πολύ εξαρτημένοι από τους δυτικούς και δεν συμφωνήσαμε.

Κοιτάξτε, του λέω, η Κύπρος και η Ελλάδα απορρίπτουν αυτή τη λύση. Ας υποθέσουμε όμως προς στιγμήν ότι οι Έλληνες θα μπορούσαν να τη συζητήσουν, που στην ουσία σημαίνει να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα των τετελεσμένων, της τουρκικής κυριαρχίας σε κάποιο τμήμα του νησιού, θα συνιστούσε από πλευράς τους μια μεγάλη παραχώρηση. «Τι θα έπαιρναν ως αντάλλαγμα, τι θα κέρδιζαν από κάτι τέτοιο;»

«Κοιτάξτε», μου λέει, «στο τέλος η νότια Κύπρος θα ενωθεί με την Ελλάδα. Στο νησί υπάρχουν δύο κοινότητες και δύο έθνη. Το μόνο Κυπριακό είναι το κυπριακό γαϊδούρι (σ.σ. μια έκφραση που χρησιμοποιούσε συστηματικά και ο Ραούφ  Ντενκτάς). Δεν είναι ρεαλιστική η προοπτική της επανένωσης. Για την Κύπρο ενδιαφέρονται οι πάντες. Αν οι Έλληνες και οι Τούρκοι τη μοιραστούν θα βγάλουν τους Βρετανούς από τη μέση και θα επικρατήσει ειρήνη».

___________________________________________________

Στο επόμενο άρθρο μας ο Γιουσέλ Καντεμίρ μιλά για την κατάσταση στην Τουρκία και τις απειλές Ερντογάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα