Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Κίνας για το κλίμα Σιε Ζενουά δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να συνεχίσει την άμεση συνεργασία για την κλιματική αλλαγή με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής COP27 που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο.
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο και η συνεργασία μεταξύ τους θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις διεθνείς προσπάθειες αποτροπής των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχαν συμφωνήσει να επανεκκινήσουν τη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά από μια πολύμηνη παύση λόγω των εντάσεων για την Ταϊβάν.
Ο Σιε δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Κέρι στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 όσο το επέτρεπε ο χρόνος στις ευρύτερες διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ των δύο χωρών και τα αποτελέσματα των συνομιλιών θα μπορούσαν να ανακοινωθούν αργότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο Κινέζος διαπραγματευτής χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες «ειλικρινείς, φιλικές, θετικές και ενεργές» αναφέροντας ότι «συνολικά ήταν πολύ θετικές».
Ο Σιε δήλωσε επίσης ότι η Κίνα υποστηρίζει το έργο που γίνεται για τη δημιουργία ενός ταμείου για τις «απώλειες και τις ζημιές» για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να πληρώσουν για μη αναστρέψιμες ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, ένα από τα βασικά σημεία τριβής στις συνομιλίες.
Σύμφωνα με τον Σιε, είναι ευθύνη των αναπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να πληρώσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα θα μπορούσαν να συμβάλουν σε απώλειες και ζημιές ή άλλα κεφάλαια σε εθελοντική βάση. Ενώ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ο ΟΗΕ ταξινομεί την Κίνα ως αναπτυσσόμενο έθνος.
Ο Σιε επανέλαβε την άποψη της Κίνας ότι το ταμείο θα πρέπει να αφήσει την πόρτα ανοιχτή για να επωφεληθούν όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες, διαφέροντας από μια αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα πρέπει να είναι μόνο για τις πιο ευάλωτες χώρες.
Όσον αφορά τα αιτήματα στη σύνοδο κορυφής για μια συμφωνία για την ενίσχυση των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο Σι είπε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν μεγαλύτερη ευθύνη. «Θα πρέπει όλοι να καταβάλουμε προσπάθεια, αλλά να μην επιβαρύνουμε περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες».
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Κλίματος της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι ένα προσχέδιο του τελικού εγγράφου που κυκλοφόρησε η προεδρία της συνόδου «έχει τύχει πολύ κακής υποδοχής από σχεδόν όλους», προσθέτοντας ότι οι αντιπροσωπείες πηγαίνουν σε έναν ακόμη γύρο συνομιλιών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζέιμς Σο χαρακτήρισε το προσχέδιο «εντελώς μη ικανοποιητικό», υποστηρίζοντας ότι η πρόταση «εγκαταλείπει πραγματικά κάθε ελπίδα επίτευξης του 1,5 βαθμού Κελσίου», αναφερόμενος στο όριο αύξησης της θερμοκρασίας που συμφωνήθηκε στη συμφωνία του Παρισιού το 2015.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε ότι η ευθύνη «βρίσκεται τώρα στα χέρια της αιγυπτιακής προεδρίας της COP». «Δεν θα υπογράψουμε ένα χαρτί εδώ που αποκλίνει σημαντικά από το μονοπάτι του 1,5 βαθμού, που θα έθαβε τον στόχο του 1,5 βαθμού», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αν αυτές οι διασκέψεις για το κλίμα μας πήγαιναν πίσω, τότε δεν θα χρειαζόταν να ταξιδέψουμε εδώ εξαρχής».
Αξιωματούχος που μίλησε εκ μέρους της αφρικανικής ομάδας διαπραγματευτών στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ανέφερε ότι γνώριζαν ελάχιστα για τις διαπραγματεύσεις. «Ακούμε συνεχώς για νυχτερινές παράλληλες συναντήσεις για να αρθεί το αδιέξοδο, αλλά δεν έχουμε εμπλακεί και περιμένουμε να δούμε τι είναι αυτό που θα καταλήξουν πριν αποφασίσουμε», δήλωσε.