ΑΘΗΝΑ
19:50
|
12.05.2024
Οι Μαλαισιανοί ψηφίζουν το Σάββατο σε γενικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται σαφής νικητής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Μαλαισιανοί ψηφίζουν το Σάββατο σε γενικές εκλογές που ενδέχεται να αποτύχουν να τερματίσουν την πρόσφατη φάση πολιτικής αστάθειας στο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν προβλέψει σαφή νικητή, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η συμμαχία με επικεφαλής τον βετεράνο ηγέτη της αντιπολίτευσης Ανουάρ Ιμπραήμ προβλέπεται ότι θα λάβει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, αλλά δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Barisan του πρωθυπουργού Ισμαήλ Σαμπρί Γιαακόμπ και ένα άλλο μπλοκ με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Μαχιαντίν Γιασίν είναι οι άλλοι κύριοι υποψήφιοι. Η συμμαχία του Μαχιαντίν ήταν ένας μικρότερος εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ισμαήλ, και οι δύο θα μπορούσαν να ενωθούν ξανά για να εμποδίσουν τον Ανουάρ.

Χωρίς ξεκάθαρο νικητή, η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να παραμείνει καθώς η Μαλαισία αντιμετωπίζει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και αυξανόμενο πληθωρισμό.

Είχε τρεις πρωθυπουργούς σε τόσα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του 97χρονου Μαχατίρ Μοχάμεντ, ο οποίος κυβέρνησε τη Μαλαισία για περισσότερες από δύο δεκαετίες κατά τη διάρκεια δύο θητειών στην εξουσία, και έχει ξεσηκωθεί για μια τελευταία μάχη, αν και δεν θεωρείται βασικός ανταγωνιστής.

Εάν ο Ανουάρ κατακτήσει την κορυφαία θέση, θα ήταν ένα αξιοσημείωτο ταξίδι για έναν πολιτικό που σε 25 χρόνια έχει μετατραπεί από διάδοχος στην πρωθυπουργία σε πολιτικό κρατούμενο που καταδικάστηκε για σοδομισμό στο ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι τα πράγματα φαίνονται καλά και είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι», είπε ο Ανουάρ στους δημοσιογράφους αφού ψήφισε στην πολιτεία Πενάνγκ.

Ο Ισμαήλ είπε ότι ο συνασπισμός του στόχευε σε μια απλή πλειοψηφία, αλλά θα ήταν ανοιχτός να συνεργαστεί με άλλους εάν δεν το κατάφερνε.

Οι 21,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Μαλαισίας, συμπεριλαμβανομένων 6 εκατομμυρίων νέων, θα επιλέξουν 222 βουλευτές για την κάτω βουλή του κοινοβουλίου. Η κούρσα είναι ρευστή, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σημαντικό αριθμό αναποφάσιστων ψηφοφόρων τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

Περίπου το 42% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει μέχρι το μεσημέρι (05:00 GMT), δήλωσε η Εκλογική Επιτροπή. Αυτό ήταν στο ίδιο επίπεδο με το ποσοστό συμμετοχής την ίδια στιγμή στις προηγούμενες εκλογές του 2018, αντανακλώντας την αύξηση των ψηφοφόρων, δήλωσε στο Reuters η πολιτική αναλύτρια Μπρίτζετ Γουέλς.

Αυτή ήταν μια «πολύ καλή» προσέλευση μέχρι στιγμής, είπε η Γουέλς από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Μαλαισίας, αν και είπε ότι θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, με πρόβλεψη βροχής σε πολλές περιοχές της Μαλαισίας αργότερα μέσα στην ημέρα. «Μια μεγαλύτερη προσέλευση θα ευνοήσει τον συνασπισμό του Ανουάρ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψέματα από τον πρωθυπουργό για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια»

Στους 143 οι νεκροι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα