ΑΘΗΝΑ
07:42
|
21.09.2024
Οι δυνάμεις της ΕΕ καλύπτουν κενά που δημιουργήθηκαν μετά την παραίτηση περίπου 600 αστυνομικών της σερβικής μειονότητας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αστυνομικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν περιπολίες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αφού περίπου 600 αστυνομικοί της σερβικής μειονότητας της χώρας παραιτήθηκαν λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Αστυνομικοί, δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι κρατικοί υπάλληλοι παραιτήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε ότι οι ντόπιοι Σέρβοι πρέπει να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους, που εκδόθηκαν από τη Σερβία, με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου.

Η σχεδόν διετής διαμάχη για τις πινακίδες κυκλοφορίας έχει πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ της Σερβίας και της πρώην επαρχίας της, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 και φιλοξενεί σερβική μειονότητα στα βόρεια της χώρας.

Οι 130 αξιωματικοί από την Πολωνία και την Ιταλία οι οποίοι περιπολούν σε τρεις δήμους όπου δεν υπάρχει παρουσία της τοπικής αστυνομίας δεν έχουν εξουσίες σύλληψης, αλλά η ΕΕ θέλει η παρουσία τους να καλύψει το κενό ασφαλείας.

«Προς το παρόν, πρέπει απλώς να παρακολουθούμε την κατάσταση γιατί […] εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη», δήλωσε ο Μαριάνο Μπαστάντσα, διοικητής 25 Ιταλών Καραμπινιέρων που έφτασαν για να ενισχύσουν τους Πολωνούς συναδέλφους τους, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να βρουν λύση πριν από τη Δευτέρα, όταν σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, οι οδηγοί με παλιές πινακίδες κυκλοφορίας θα τιμωρηθούν με πρόστιμο, με τους ντόπιους Σέρβους να λένε ότι δεν θα κάνουν την αλλαγή.

Την Παρασκευή η ΕΕ προσκάλεσε τον Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για επείγουσες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, αλλά κανένας από τους δύο δεν επιβεβαίωσε ότι θα παρευρεθεί.

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ζήτησαν από το Κοσσυφοπέδιο να καθυστερήσει την εφαρμογή της απόφασης για δέκα μήνες, αλλά ο Κούρτι δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θα υποχωρήσει.

«Αυτή τη στιγμή ο βορράς είναι μια βόμβα με πολλούς τρελούς ανθρώπους και από τις δύο πλευρές έτοιμους να την πυροδοτήσουν και χωρίς αστυνομία εκεί για να εκτονώσει την κατάσταση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Κοσσυφοπεδίου στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να έχει περίπου 3.700 ειρηνευτικές δυνάμεις επί του πεδίου και έχει απευθύνει έκκληση για ηρεμία, λέγοντας ότι θα επέμβει εάν απειληθεί η ασφάλεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα