ΑΘΗΝΑ
17:48
|
25.04.2024
«Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη μοίρα αυτών των ανθρώπων, αυτών των νέων ανθρώπων, η Ευρώπη μπορεί να πράξει όπως το Κατάρ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, κατηγόρησε τους επικριτές του Κατάρ για τρομερή υποκρισία και ρατσισμό, ισχυριζόμενος ότι τα δυτικά έθνη δεν είναι σε θέση να δώσουν μαθήματα ηθικής στο Κατάρ δεδομένης της παρελθοντικής και τωρινής συμπεριφοράς τους.

Σε μια διαβούλευση 57 λεπτών που συχνά προκάλεσε έκπληξη, ο Ινφαντίνο ισχυρίστηκε ότι τα δυτικά έθνη δεν ήταν σε θέση να δώσουν μαθήματα ηθικής στο Κατάρ δεδομένης της συμπεριφοράς του παρελθόντος και της σημερινής τους.

«Έχουμε δεχτεί πολλά, πολλά μαθήματα από ορισμένους Ευρωπαίους, από τον δυτικό κόσμο», ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης 57 λεπτών. «Νομίζω ότι για όσα κάνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 3.000 χρόνια θα πρέπει να ζητάμε συγγνώμη για τα επόμενα 3.000 χρόνια πριν αρχίσουμε να δίνουμε μαθήματα ηθικής στον κόσμο».

Ο Ινφαντίνο υποβάθμισε επίσης τις ανησυχίες για το εάν οι ΛΟΑΤΚΙ+ φίλαθλοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο σε μια χώρα όπου οι ομοφυλόφιλοι κινδυνεύουν με βασανιστήρια και φυλάκιση και επέμεινε ότι το Κατάρ, με τη βοήθεια της FIFA, έχει προβεί σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ομιλία ξεκίνησε, ωστόσο, με τον Ινφαντίνο να φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι δικές του εμπειρίες ως γιος Ιταλών μεταναστών στην Ελβετία του έδωσαν μια βαθιά κατανόηση των μεταναστών εργαζομένων και άλλων μειονοτήτων στο Κατάρ. «Σήμερα νιώθω ότι κατάγομαι από το Κατάρ», είπε. «Σήμερα νιώθω Άραβας. Σήμερα νιώθω Αφρικανός. Σήμερα νιώθω ομοφυλόφιλος. Σήμερα νιώθω ανάπηρος. Σήμερα νιώθω μετανάστης εργάτης».

«Φυσικά δεν είμαι από το Κατάρ, δεν είμαι Άραβας, δεν είμαι Αφρικανός, δεν είμαι ομοφυλόφιλος, δεν είμαι ανάπηρος. Αλλά νιώθω έτσι, γιατί ξέρω τι σημαίνει να δέχεσαι διακρίσεις, να εκφοβίζεσαι, ως ξένος σε μια ξένη χώρα. Ως παιδί δεχόμουν εκφοβισμό επειδή είχα κόκκινα μαλλιά και φακίδες, συν ότι ήμουν Ιταλός, φαντάσου», συμπλήρωσε.

Όταν επισημάνθηκε ότι στον εναρκτήριο μονόλογό του, είχε αφήσει εκτός τον μισό πληθυσμό της γης, ο Ινφαντίνο πρόσθεσε πως «Νιώθω και σαν γυναίκα». Ο 52χρονος στη συνέχεια υποστήριξε ότι όπως η Ελβετία ως χώρα είχε προχωρήσει σε πολλά θέματα, έτσι θα μπορούσε να κάνει και το Κατάρ. Σημείωσε ότι η FIFA ήταν έπαιξε καθοριστικό ρόλο βοηθώντας τη χώρα να βελτιώσει την κατάσταση για τους μετανάστες εργάτες, εισάγοντας έναν κατώτατο μισθό και προστασία από τη θερμότητα.

Πέρυσι ο Guardian ανέφερε ότι τουλάχιστον 6.500 μετανάστες εργάτες έχουν πεθάνει στο Κατάρ από τότε που ξεκίνησε η προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, ο Ινφαντίνο χαρακτήρισε τέτοιες αναφορές υποκριτικές, δεδομένου ότι 25.000 μετανάστες έχουν πεθάνει προσπαθώντας να εισέλθουν στην Ευρώπη από το 2014.

«Το Κατάρ τους προσφέρει αυτή την ευκαιρία», είπε. «Το κάνουν με νόμιμο τρόπο. Εμείς στην Ευρώπη, κλείνουμε τα σύνορά μας. Δεν επιτρέπουμε ουσιαστικά σε κανέναν εργαζόμενο από αυτές τις χώρες που προσπαθούν να έρθουν να εργαστεί νόμιμα στις χώρες μας», δήλωσε.

«Όσοι φτάνουν στην Ευρώπη ή όσοι θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, πρέπει να περάσουν από πολύ δύσκολα ταξίδια. Μόνο λίγοι σώζονται. Έτσι, εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη μοίρα αυτών των ανθρώπων, αυτών των νέων ανθρώπων, η Ευρώπη μπορεί να πράξει όπως το Κατάρ. Δημιουργήστε μερικά κανάλια, μερικά νόμιμα κανάλια, για να αυξήσετε το ποσοστό αυτών των εργαζομένων που έρχονται στην Ευρώπη. Δώστε τους λίγη δουλειά. Δώστε τους λίγο μέλλον».

Ο Ινφαντίνο επέμεινε επίσης ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων θα προστατεύονται στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Έχουν διαβεβαιώσει και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Εάν υπάρχουν άτομα εδώ και εκεί που λένε το αντίθετο, δεν είναι η γνώμη της χώρας, σίγουρα δεν είναι η γνώμη της FIFA», είπε.

«Θέλετε να μείνετε στο σπίτι και να πείτε πόσο κακοί είναι αυτοί οι Άραβες, αυτοί οι Μουσουλμάνοι, γιατί δεν επιτρέπεται να είναι κανείς δημόσια ομοφυλόφιλος. Πιστεύω ότι πρέπει να επιτρέπεται. Είναι όμως μια διαδικασία. Αν κάποιος πιστεύει ότι η επίκριση και η άσκηση κριτικής θα πετύχει κάτι, μπορώ να σας πω ότι θα γίνει ακριβώς το αντίθετο. Θα κλείσει περισσότερες πόρτες».

Παραδόξως, απέρριψε επίσης την απαγόρευση του αλκοόλ από τα γήπεδα που επιβλήθηκε δύο ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά. «Αν αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο, τότε θα παραιτηθώ αμέσως και θα πάω στην παραλία να χαλαρώσω», είπε αστειευόμενος. «Νομίζω ότι αν για τρεις ώρες την ημέρα δεν μπορείς να πιεις μια μπύρα, θα επιβιώσεις. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Σκωτία. Εδώ έχει γίνει μεγάλο ζήτημα, επειδή είναι μουσουλμανική χώρα; Δεν ξέρω γιατί. Προσπαθήσαμε και γι’ αυτό είχαμε την καθυστερημένη αλλαγή πολιτικής. Προσπαθήσαμε να δούμε αν ήταν δυνατό».

Ο Ινφαντίνο υποστήριξε ότι οποιαδήποτε κριτική για αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να απευθύνεται σε αυτόν και όχι στο Κατάρ. «Μπορείτε να με σταυρώσετε, είμαι εδώ για αυτό», είπε. «Αλλά μην επικρίνετε το Κατάρ. Αφήστε τον κόσμο να απολαύσει αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να συνεχίσουμε να φτύνουμε τους άλλους επειδή φαίνονται διαφορετικοί ή νιώθουν διαφορετικοί;. Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το κάνουμε με τον τρόπο μας. Παίρνουμε αποτελέσματα. Έχουμε γυναίκες οπαδούς στο Ιράν. Το Κύπελλο Γυναικών δημιουργήθηκε στο Σουδάν. Ας γιορτάσουμε. Μη διχάζετε».

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε μια δήλωση σε απάντηση λέγοντας ότι «Παραμερίζοντας τις νόμιμες επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τζιάνι Ινφαντίνο απορρίπτει το τεράστιο τίμημα που πληρώνουν οι μετανάστες εργάτες για να κάνουν δυνατό το εμβληματικό τουρνουά του, καθώς και την ευθύνη της FIFA για αυτό. Οι απαιτήσεις για ισότητα, αξιοπρέπεια και αποζημίωση δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως κάποιο είδος πολιτισμικού πολέμου. Είναι οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα που η FIFA έχει δεσμευτεί να σέβεται στο δικό της καταστατικό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα