Οι ιδέες που διαδίδει ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δείχνουν σημάδια του στρατηγικού οράματος του μπλοκ στη ρωσική τροχιά και προκαλούν μια νέα παρατεταμένη διαίρεση στην Ευρώπη, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα το Σάββατο, αναφέρει το πρακτορείο TASS.
«Δυστυχώς, οι ιδέες που διαδίδει ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Μπορέλ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν περιέχουν, όπως πριν, κανένα υπαινιγμό για το στρατηγικό όραμα της ΕΕ για τη ρωσική τροχιά και προκαλούν μόνο τη νέα παρατεταμένη διαίρεση της Ευρώπης. Δεν προσφέρουν συνταγές για επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων, λες και η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως γεωγραφικοί και πολιτισμικοί γείτονες μπορούν να ξεφύγουν ο ένας από τον άλλο», είπε η διπλωμάτης, σχολιάζοντας τις προτάσεις έξι σημείων του Μπορέλ σχετικά με τις κοινές προσεγγίσεις της ΕΕ στις σχέσεις με τη Ρωσία εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.
Εξ ου και το συμπέρασμα ότι στόχος των σημερινών ηγετών της ΕΕ είναι να δώσουν γρήγορα μια λογική εξήγηση στις προσπάθειες να έρθουν οι σχέσεις με τη Ρωσία σε κατάσταση πολιτικής αντιπαράθεσης, στερώντας τους την κοινή ιστορία και την οικονομική τους βάση, επεσήμανε η Ζαχάροβα.
«Διαπιστώνεται η επιθυμία να περιοριστούν οι ευκαιρίες για τους μελλοντικούς πολιτικούς να βρουν διέξοδο από αυτή τη βαθιά κρίση. Πέρα από κάθε αμφιβολία, το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας δείχνει την ανάγκη για το ακριβώς αντίθετο στις τρέχουσες συνθήκες», είπε η εκπρόσωπος.
Ο Μπορέλ, προφανώς, δεν εγκαταλείπει την επιθυμία να γράψει το όνομά του στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή ιστορία με αμφίβολες πρωτοβουλίες, επεσήμανε η διπλωμάτης.
«Ωστόσο, ο Ισπανός μέχρι στιγμής έχει διακριθεί ως ο πιο συγκρουσιακός υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ που θα μείνει στη μνήμη για τις πολεμικές εκκλήσεις του πως «ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί στο πεδίο της μάχης» και τις ρατσιστικές δηλώσεις για τον «Ευρωπαϊκό κήπο». και τη «ζούγκλα» που κατακλύζει τους Ευρωπαίους», θυμάται η εκπρόσωπος.
Είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα των συζητήσεων εντός της ΕΕ για τις σχέσεις του μπλοκ με τη Ρωσία καθώς αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά η Μόσχα δεν έχει αυταπάτες σε αυτό το σημείο, τόνισε η διπλωμάτης.
Πρόταση έξι σημείων
Σχολιάζοντας την ουσία της πρότασης των έξι σημείων του Μπορέλ, η Ρώσος διπλωμάτης είπε ότι αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας με το εμπνευσμένο από τη Δύση κρατικό πραξικόπημα του 2014 είχε δημιουργηθεί τεχνητά ως ιδεολογική συγκάλυψη για το πολιτικό, οικονομικό, τεχνολογικό και ανθρωπιστικό περιορισμό της Ρωσίας για να εξασφαλίσει την ηγεμονία της Δύσης στην Ευρώπη και στον κόσμο συνολικά.
«Γι’ αυτό, δεν υπάρχει λέξη στις προτάσεις του Ζ. Μπορέλ για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων και γενικά για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην Ευρώπη», επεσήμανε η Ζαχάροβα.
Οι Βρυξέλλες έχουν βάλει στοίχημα για την «αποσταθεροποίηση» της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία, τον καθαρισμό του χώρου πληροφόρησης της ΕΕ από εναλλακτικές οπτικές γωνίες, τη διασφάλιση των Δυτικών Βαλκανίων ως σφαίρα επιρροής της ΕΕ, τη μεταφορά της αντιπαλότητας με τη Μόσχα στον μετασοβιετικό χώρο, επιβάλοντας δυτικοκεντρικούς «κανόνες» και «απομονώνοντας» τη Ρωσία, επεσήμανε η διπλωμάτης.
«Η τελευταία είναι η εμμονική ιδέα που έχει γίνει από μόνη της πραγματικός στόχος για την ΕΕ – μια μάταιη πρόθεση που επιβαρύνει αποκλειστικά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους πολίτες τους που πρέπει να πληρώσουν για τις στρατηγικές γκάφες των πολιτικών τους από την τσέπη τους», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
«Ενδεικτικά, οι περισσότερες παγκόσμιες πρωτεύουσες δεν είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις Βρυξέλλες της ΕΕ που με τη μεσαιωνική τους λογική επιστρέφουν τον κόσμο στην εποχή της διάσπασης, των ψηλών τειχών και των πολιορκημένων φρουρίων. Χρησιμοποιώντας τη σημερινή ορολογία, μπορεί να ειπωθεί ότι η ηγεσία της Ε.Ε., η οποία προφανώς έχει μολυνθεί από κάποιον μη φυσιολογικό πολιτικό ιό, αποφάσισε να απομονωθεί από τη Ρωσία», είπε η εκπρόσωπος.
Η Μόσχα πιστεύει ότι η πρακτική συνάφεια των αποτελεσμάτων των ενδοκοινοτικών συζητήσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποδοχή νέων πραγματικοτήτων «επί τόπου» και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης οικοδόμησης ασφάλειας στην κοινή ευρωπαϊκή ήπειρο μαζί με τη Ρωσία ως επιλογή που δεν έχει εναλλακτική, την ικανότητα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών να προστατεύουν, βασιζόμενες στη δική τους κυριαρχία, τα συμφέροντα των πολιτών τους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά «χωρίς να μετατρέπονται σε δευτερεύον όργανο της γεωπολιτικής επέκτασης των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ», τόνισε η Ρωσίδα διπλωμάτης.