ΑΘΗΝΑ
01:14
|
20.04.2024
Το νομοσχέδιο «θέτει αυστηρές προϋποθέσεις και την ανάγκη πρότερης έγκρισης του Προέδρου της Βουλής για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, χαιρετίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, χαρακτηρίζοντάς το «τη θεσμική νίκη του κόμματός μας, καθώς θέτει αυστηρές προϋποθέσεις και την ανάγκη πρότερης έγκρισης του Προέδρου της Βουλής για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει ωστόσο πως «το χρονικό διάστημα των τριών ετών που τίθεται, καθώς και η γνωστοποίηση μόνο του γεγονότος και της διάρκειας της παρακολούθησης, και όχι των λόγων που την προκάλεσαν, αποτελούν οπισθοχώρηση σε σχέση με το νομικό πλαίσιο που κατήργησε τον Μάρτιο του 2021. Εξάλλου, η ΑΔΑΕ που θα έπρεπε να είναι αυτή που αποφασίζει για τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης, παραγκωνίζεται από ένα συλλογικό όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχουν, αυτός που πρότεινε (διοικητής ΕΥΠ) και αυτός που διέταξε την παρακολούθηση (εισαγγελέας ΕΥΠ) με άλλα λόγια οι ελεγχόμενοι που γίνονται και ελεγκτές. Ακόμα και η έννοια της εθνικής ασφάλειας, διευρύνεται τόσο ώστε να καλύπτει έως και τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Ο στόχος προφανής: Η επικύρωση της παρακολούθησης χιλιάδων πολιτών».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον κατηγορεί πώς από τη αρχή της θητείας του «σιωπηρά, έδειξε ότι είχε άλλες προτεραιότητες, που μόνο φιλελεύθερες δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις. Έθεσε την ΕΥΠ υπό τον απόλυτο έλεγχο του, αλλάζοντας μάλιστα το θεσμικό πλαίσιο για να διορίσει διοικητή τον εκλεκτό του, που μπορεί να μην είχε τα τυπικά προσόντα, αλλά είχε το πλεονέκτημα της στενής σχέσης με τον γενικό γραμματέα του Γραφείου του και ανιψιό του».

Αποδίδει την κυβερνητική πρωτοβουλία στο φόβο της καταδίκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τήρησε εξαρχής θεσμική στάση για τη διαλεύκανση του ζητήματος, προτείνει ένα πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων, απολύτως απαραίτητων ώστε να αποκατασταθεί η θεσμική ομαλότητα, με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ε.Υ.Π. και την ενίσχυση του ρόλου της Α.Δ.Α.Ε. ως ανεξάρτητης αρχής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προτείνει επίσης ένα σύνολο νομοθετικών παρεμβάσεων με στόχο την αποκατάσταση της θεσμικής ομαλότητας με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ και την ενίσχυση του ρόλου της ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής, και συγκεκριμένα:

  • την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και μάλιστα αναδρομικά
  • την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στην σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της
  • την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο
  • η τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνεται από τριμελές δικαστικό συμβούλιο εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα