ΑΘΗΝΑ
15:25
|
27.04.2024
Οι ατελέσφορες γενικές εκλογές στη Μαλαισία δημιούργησαν την πρώτη βουλή χωρίς αυτοδυναμία στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ατελέσφορες γενικές εκλογές στη Μαλαισία δημιούργησαν την πρώτη βουλή χωρίς αυτοδυναμία στη χώρα, αναφέρει το BBC.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ανουάρ Ιμπραήμ εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες, αλλά η συμμαχία του Πακατάν Χαραπάν έπεσε πολύ κάτω από την πλειοψηφία.

Ο κυβερνώντος συνασπισμός, με επικεφαλής τον Ισμαήλ Σαμπρί Γιάακομπ, υπέστη τη χειρότερη εκλογική του ήττα ποτέ, κερδίζοντας μόλις 30 από τις 178 έδρες για τις οποίες διεκδίκησε.

Ο βετεράνος πολιτικός Μαχάθιρ Μοχάμαντ έχασε την έδρα του, και υπέστη την πρώτη του ήττα μετά από 53 χρόνια.

Στα 97 του, ο κ. Μαχάθιρ κυριάρχησε στην πολιτική της Μαλαισίας για δεκαετίες, υπηρετώντας για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός της χώρας από το 1981 έως το 2003, και πιστώθηκε για τον γρήγορο οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας από τη δεκαετία του 1980.

Ωστόσο, η χώρα είναι τώρα πολιτικά ασταθής, έχοντας δει τρεις πρωθυπουργούς από τότε που οι ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες το 2018.

Το πρώην κυβερνών κόμμα UMNO υπέστη τη χειρότερη εκλογική του επίδοση. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι στράφηκαν στο Perikatan Nasional και στο συντηρητικό ισλαμικό κόμμα PAS.

Τα αντίπαλα κόμματα πρέπει τώρα να παρουσιάσουν το όνομα ενός υποψηφίου που πιστεύουν ότι έχει την πλειοψηφική υποστήριξη στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Το αδιέξοδο σημαίνει ότι η υποστήριξη κομμάτων από την ανατολική Μαλαισία, στο νησί Βόρνεο, θα είναι απαραίτητη και αναμένεται να πιέσουν για μια καλύτερη συμφωνία για την περιοχή τους υπό το ομοσπονδιακό σύστημα της Μαλαισίας.

Ένας περιφερειακός συνασπισμός, ο Gabungan Parti Sarawak, είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον πρώην πρωθυπουργό Μουχίντιν Γιασίν και την υφιστάμενη κυβέρνηση για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Είμαι βέβαιος ότι θα λάβω αρκετή υποστήριξη από τους νομοθέτες που θα μου επιτρέψουν να διοριστώ από τον βασιλιά ως Πρωθυπουργός», είπε ο κ. Μουχίντιν, χωρίς να προτείνει ποια άλλα κόμματα θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα