ΑΘΗΝΑ
16:10
|
25.04.2024
Ο υπουργός Εσωτερικών Μινόρου Τεράντα υπέβαλε την παραίτησή του με αφορμή σκάνδαλο χρηματοδότησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιαπωνίας παραιτήθηκε σήμερα με αφορμή ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης, στην τρίτη αποχώρηση μέλους του υπουργικού συμβουλίου σε λιγότερο από ένα μήνα.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, στις δημοσκοπήσεις έχουν βυθιστεί μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε τον Ιούλιο και την αποκάλυψη μακροχρόνιων δεσμών μεταξύ των πολιτικών του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) και της Εκκλησίας Ενοποίησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μινόρου Τεράντα υπέβαλε την παραίτησή του στον Κισίντα μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να τον απολύσει. Ο Τεράντα, που δέχεται πυρά για πολλά σκάνδαλα χρηματοδότησης, αναγνώρισε ότι μία από τις ομάδες υποστήριξής του είχε υποβάλει έγγραφα χρηματοδότησης που φαίνεται να υπογράφηκαν από έναν νεκρό.

Ο Κισίντα δήλωσε ότι έχει αποδεχθεί την παραίτηση του Τεράντα προκειμένου να δώσει προτεραιότητα στον κοινοβουλευτικό διάλογο, ενώ ερωτηθείς για το γεγονός ότι τρεις υπουργοί έχουν παραιτηθεί από την 24η Οκτωβρίου, ο Κισίντα απάντησε ότι θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη.

«Αισθάνομαι βαριά ευθύνη», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι σχεδίαζε να ονομάσει επίσημα τον διάδοχο του Τεράντα νωρίς τη Δευτέρα. Είναι πιθανό να διορίσει στη θέση τον Τακάκι Ματσουμότο, πρώην υπουργό Εξωτερικών, ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι NHK.

Αφού οδήγησε το LDP σε εκλογική νίκη λίγες ημέρες αφότου ο Άμπε πυροβολήθηκε, ο Κισίντα αναμενόταν ευρέως να απολαύσει μια «χρυσή τριετία» χωρίς να απαιτούνται εθνικές εκλογές μέχρι το 2025. Ο ύποπτος δολοφόνος του Άμπε είπε ότι η μητέρα του χρεοκόπησε από την Ενωτική Εκκλησία και κατηγόρησε τον Άμπε για την προώθησή της. Το LDP έχει αναγνωρίσει ότι πολλοί νομοθέτες έχουν δεσμούς με την εκκλησία, αλλά ότι δεν υπάρχει οργανωτική σύνδεση με το κόμμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων αποδοκίμασε επίσης την απόφαση του Κισίντα να πραγματοποιήσει κρατική κηδεία για τον Άμπε, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικής Αναζωογόνησης της Ιαπωνίας, Νταϊσίρο Γιαμαγκίουα, παραιτήθηκε την 24η Οκτωβρίου λόγω των δεσμών του με τη θρησκευτική ομάδα και ο Κισίντα δέχθηκε πυρά για αυτό που οι ψηφοφόροι είδαν ως καθυστερημένο και αδέξιο χειρισμό της κατάστασης.

Περαιτέρω ζημιά προκλήθηκε από την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιασουχίρο Χανάσι στα μέσα Νοεμβρίου για σχόλια που θεωρήθηκαν ανάρμοστα σχετικά με τις εργασιακές του ευθύνες, συγκεκριμένα την υπογραφή των θανατικών ποινών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα