Αυξάνονται στη Βρετανία τον τελευταίο χρόνο οι πτωχεύσεις εστιατορίων μεταξύ άλλων και λόγω του εντεινόμενου πληθωρισμού που ξεπερνά πλέον το 11% και εξαιτίας της διαφαινόμενης οικονομικής ύφεσης.
Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Mazars, ο αριθμός των χρεοκοπιών εστιατορίων σε όλη τη χώρα έχει αυξηθεί κατά 59% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, από 984 σε 1.567, σύμφωνα με την εταιρεία. Τους τελευταίους τρεις μήνες αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
«Οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων εστίασης συμβαίνουν τώρα με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ό,τι κατά τη διάρκεια της Covid» δήλωσε η Ρεμπέκα Ντάκρε, συνεργάτης της Mazars.
Τα εστιατόρια της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπα αφενός με το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από το 1981, το οποίο αυξάνει το κόστος τροφίμων και ενέργειας, αφετέρου με μια απότομη επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς και ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ιδίως στις θέσεις εργασίας σεφ και αυτό αυξάνει τις δαπάνες προσωπικού.
Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι «συνήθως εξαιρετική για τις επιχειρήσεις» του κλάδου, αλλά «τα εστιατόρια προετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και πολλά δίνουν πραγματική μάχη για να επιβιώσουν» τόνισε η Ντάκρε. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει κίνδυνος περισσότερων χρεοκοπιών, αν δεν αυξηθεί η κρατική στήριξη.