ΑΘΗΝΑ
13:32
|
19.04.2024
Στον απόηχο του ουκρανικού πυραυλικού πλήγματος της περασμένης εβδομάδας με τους δύο νεκρούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία πρόσφερε στη Βαρσοβία το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot προκειμένου να τη βοηθήσει να εξασφαλίσει τον εναέριο χώρο της μετά τη συντριβή ενός αδέσποτου πυραύλου στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ στον γερμανικό Τύπο, χθες Κυριακή.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα πρόσφερε στη γείτονά της περαιτέρω βοήθεια στην αεροπορική αστυνόμευση με τα γερμανικά Eurofighters μετά το περιστατικό, το οποίο αρχικά δημιούργησε φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να βγει εκτός συνόρων.

«Προσφερθήκαμε να υποστηρίξουμε την Πολωνία στην εξασφάλιση του εναέριου χώρου της – με τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter και τα συστήματα αεράμυνας Patriot. Βρισκόμαστε ήδη στη Σλοβακία με αυτά – θέλουμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας εκεί μέχρι το τέλος του 2023, ενδεχομένως και πέραν αυτού», δήλωσε η υπουργός του SPD δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ και στην General-Anzeiger της Βόννης.

Ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας δύο πολίτες, πιθανότατα εκτοξεύθηκε από ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και όχι από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ,  Γενικό Γραμματέα του NATO το οποίο από τα τέλη Φλεβάρη, όταν ξέσπασε η ουκρανική κρίση, η Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της στην ανατολική Ευρώπη.

Η Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι, ως συνέπεια αυτού του γεγονότος, η Συμμαχία πρέπει να τοποθετηθεί ακόμη καλύτερα όσον αφορά την αεράμυνα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εταίρους του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και οι χώρες της Βαλτικής, που συνορεύουν άμεσα με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Γερμανία διέθετε 36 συστήματα Patriot όταν θεωρείτο κράτος της πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 12 τέτοια συστήματα, δύο από τα οποία είναι ανεπτυγμένα στη Σλοβακία.

Με πληροφορίες από Spiegel, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα