ΑΘΗΝΑ
03:20
|
20.04.2024
Οι διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα πριν από τη νέα προθεσμία για την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου σχεδίου της Πρίστινα για σταδιακή κατάργηση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπό την αιγίδα της Ε.Ε. συνομιλίες μεταξύ της Σερβίας και της αποσχισθείσας περιφέρειας του Κοσσυφοπεδίου, που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες, απέτυχαν, ανέφεραν σήμερα σερβικά ΜΜΕ, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Οι διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα πριν από τη νέα προθεσμία για την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου σχεδίου της Πρίστινα για σταδιακή κατάργηση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας, στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά το Βελιγράδι.

«Η λύση που προτάθηκε, την οποία η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί, ακυρώνει τη Συμφωνία των Βρυξελλών», δήλωσε ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα Blic. «Φαίνεται ότι μας περιμένουν δύσκολες και αβέβαιες μέρες, ειδικά στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχια».

Η Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013 παρείχε έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Σερβίας και των αρχών της αποσχισθείσας περιοχής. Το Βελιγράδι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του, ενώ κατηγόρησε το Κοσσυφοπέδιο ότι θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία. Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ισχυρίστηκε ότι η Συμφωνία των Βρυξελλών ουσιαστικά δεν υπάρχει πλέον.

Ο Βούτσιτς αναμένεται αργότερα σήμερα να απευθυνθεί στους Σέρβους για την αποτυχία των συνομιλιών, σύμφωνα με την εφημερίδα. Μιλώντας σε σερβικά ΜΜΕ χθες, ο πρόεδρος προειδοποίησε ότι το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να μετατραπεί σε «κόλαση επί γης», εάν οι τοπικές αρχές δεν εγκαταλείψουν το σχέδιο για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Πρίστινα, το οποίο επηρεάζει περίπου 10.000 οδηγούς, οι πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί από τη Σερβία θα πρέπει να αντικατασταθούν από πινακίδες που έχουν εκδοθεί από το Κοσσυφοπέδιο έως τις 21 Απριλίου του 2023.

Οι οδηγοί που δε θα συμμορφωθούν θα δεχθούν πρώτα μια προειδοποίηση, προτού τους επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ και κατασχεθεί το όχημά τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα