ΑΘΗΝΑ
05:06
|
22.11.2024
Την περίπτωση του Φρανκ Σνεπ υπενθύμισε, σε έναν έμμεσο σχολιασμό της επικαιρότητας, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την περίπτωση του Φρανκ Σνεπ υπενθύμισε, σε έναν έμμεσο σχολιασμό της επικαιρότητας μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το πλέον σημαντικό βίντεο για τη φετινή χρονιά έρχεται από το 1983, σχολίασε πριν μερικές μέρες ο Σνόουντεν.

Ο δημοσιογράφος Φρανκ Σνεπ εργάστηκε για οκτώ χρόνια στη CIA. Τα πέντε από αυτά, τα πέρασε στο Βιετνάμ εργαζόμενος ως στρατηγικός αναλυτής, ως ανακριτής αλλά και ως υπεύθυνος για την (παρα)πληροφόρηση των δημοσιογράφων.

Όπως εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε το 1983, δουλειά του Σνεπ ήταν το να «φυτεύει» «μισές αλήθειες» ή ψευδείς πληροφορίες που δεν μπορούσαν να διασταυρωθούν σε δημοσιογράφους αμερικανικών εφημερίδων πλατιάς κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σνεπ «φύτευε» ειδήσεις που να ελκύουν αναγνωρισμένους δημοσιογράφους προσελκύοντάς τους με την υπόσχεση μιας «αποκλειστικής είδησης», η οποία ήταν, ωστόσο, αναληθής.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, κάποιες φορές, αφότου «φύτευε» μια ψευδή είδηση σε δημοσιογράφο, ο Σνεπ επικοινωνούσε με πρεσβείες χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Νέα Ζηλανδία στη Σαϊγκόν και πληροφορούσε τον πρέσβη για το τι θα πρέπει να πει στον εξαπατημένο δημοσιογράφο που θα επιδιώξει να «επιβεβαιώσει» την είδηση που του «φυτεύτηκε».

Ενίοτε, στόχος της παραπληροφόρησης ήταν η άσκηση πίεσης στο Κογκρέσο, προκειμένου αυτό να εγκρίνει χρηματοδοτήσεις και εξοπλισμούς για το Νότιο Βιετνάμ. Ενδεχομένως, αυτή να είναι και η παράμετρος ως προς την οποία επισημαίνει την επικαιρότητα της συνέντευξης ο Σνόουντεν.

Ο Σνεπ, ο οποίος, μετά την αποχώρησή του από τη CIA, λειτούργησε κατά κάποιον τρόπο ως ένας whistleblower, μπορεί να μην υπέστη τις βάρβαρες διώξεις που υφίστανται σήμερα ο Σνόουντεν και, ακόμα περισσότερο, ο Ζουλιάν Ασάνζ, ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν άφησαν ατιμώρητη την παρρησία με την οποία κατέδειξε τις πρακτικές της CIA στο Βιετνάμ.

Ο Σνεπ διώχθηκε για το βιβλίο του, «Decent Ιnterval», το οποίο εκδόθηκε το 1977. Η αμερικανική κυβέρνηση τον μήνυσε για το γεγονός ότι δημοσίευσε το βιβλίο χωρίς αυτό να έχει προηγουμένως λογοκριθεί από τη CIA. Το δικαστήριο υιοθέτησε μια διεσταλμένη εκδοχή των συμβάσεων εχεμύθειας που ο Σνεπ είχε υπογράψει ως πρώην εργαζόμενος στη CIA και αποφάσισε τη δήμευση των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου αλλά και πως ο Σνεπ δε θα μπορoύσε στο εξής να εκδόσει κανενός είδους κείμενο, εάν αυτό δε λογοκριθεί προηγουμένως από την CIA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Παγκόσμια διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας βλέπει ο Πούτιν-Παρουσίασε το υπερόπλο Oreshnik (video)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό στην πλατεία Συντάγματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα