ΑΘΗΝΑ
00:32
|
19.04.2024
Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει νέο όνομα ή κάποιος προηγούμενος νικητής θα σηκώσει ξανά το τρόπαιο;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τη διαμάχη γύρω από αυτό, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022 έχει τώρα ξεκινήσει. Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναμένεται να παρακολουθήσουν το ποδόσφαιρο. Σε τέσσερις εβδομάδες, θα ξέρουμε αν ένα νέο ή ένα παλιό όνομα θα είναι στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μια νέα ελπίδα

Ποια είναι τα πιο πιθανά νέα ονόματα; Δύο πιθανότητες είναι η Σενεγάλη και η Ολλανδία. Μαζί στον όμιλο Α, η Ολλανδία κέρδισε τη Σενεγάλη, την πρωταθλήτρια Αφρικής, με 2-0. Η Σενεγάλη του Αλιού Σισέ δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες, αλλά η Ολλανδία ήταν πιο κλινική. Ο Φίρχιλ φαν Ντάικ της Λίβερπουλ, ο Ολλανδός αρχηγός, έδωσε δύναμη στην άμυνα, ενώ οι Φρένκι ντε Γιονγκ και Μέμφις δημιούργησαν τα γκολ. Η Σενεγάλη έχασε ξεκάθαρα τον τραυματισμένο σταρ επιθετικό Σάντιο Μανέ, της Μπάγερν Μονάχου. Τόσο η Ολλανδία όσο και η Σενεγάλη θα περιμένουν να κερδίσουν τις άλλες δύο ομάδες του ομίλου, τον Ισημερινό και το Κατάρ και να προχωρήσουν στη νοκ άουτ φάση. Η Σενεγάλη θα κάνει καλά για να φτάσει στα προημιτελικά. Η Ολλανδία έχει ιστορία Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας χάσει στον τελικό τρεις φορές και έχει έναν έμπειρο προπονητή στο Λούις φαν Χαλ. Θα περιμένει να προχωρήσουν παραπέρα, αλλά ενώ η Ολλανδία έχει πάντα μια ευκαιρία εναντίον οποιουδήποτε, αυτή είναι μια καλή, όχι μεγάλη, ολλανδική ομάδα.

Παρά την ήττα με 6-2 από την Αγγλία, το Ιράν έχει προοπτική για μια ευνοϊκή ισοπαλία και θα μπορούσε να πάει καλά. Όπως όλες οι ομάδες που διοικούνται από τον πρώην βοηθό προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κάρλος Κεϊρόζ, το Ιράν είναι χτισμένο σε στιβαρή άμυνα, ενώ ο Σαρντάρ Αζμούν της Μπάγερ Λεβερκούζεν και ο Μεχντί Ταρέμι της Πόρτο, που σκόραρε δύο φορές εναντίον της Αγγλίας, σκοράρουν τα γκολ. Το Ιράν, που βρίσκεται στην 20η θέση στον κόσμο, ταιριάζει αρκετά στενά με τους αντιπάλους του στον Όμιλο Β, την Ουαλία (κατάταξη 19), τις ΗΠΑ (κατάταξη 16). Ουαλία και ΗΠΑ έφεραν μια τεταμένη ισοπαλία 1-1, κάτι που δείχνει ότι αυτός ο όμιλος θα μπορούσε να είναι αμφίρροπος. Ένας προημιτελικός για το Ιράν θα έδειχνε την αυξανόμενη δύναμη του ασιατικού ποδοσφαίρου.

Το Βέλγιο και η Πορτογαλία έχουν μια ευκαιρία. Το Βέλγιο έχει σπουδαίους παίκτες όπως ο τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης Τιμπό Κουρτουά και ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι Κέβιν Ντε Μπρόινε. Υπό τον προπονητή Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, το Βέλγιο θα πρέπει να προχωρήσει από τον Όμιλο F, αλλά τα επόμενα παιχνίδια του τουρνουά θα δοκιμάσουν την γηραιά άμυνά του Βελγίου. Ο Tόμπι Αλντερβίλντ της Αντβέρπ και ο Γιαν Βερτόνγκεν της Άντερλεχτ δεν είναι οι παίκτες που ήταν στην Τότεναμ. Στην επίθεση, υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τη φυσική κατάσταση και τη φόρμα του Ρομελού Λουκάκου της Ίντερ και του Εντέν Αζάρ, ο οποίος πέρασε μια δύσκολη τριετία στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι γενικές αδυναμίες του Βελγίου πιθανότατα θα υπερβούν την ποιότητα των ατόμων του και θα κάνουν καλά να φτάσουν στα ημιτελικά.

Υπό τον προπονητή Φερνάντο Σάντος, η Πορτογαλία κέρδισε το Euro 2016 και το Nations  League το 2019. Η Πορτογαλία έχει καλούς παίκτες όπως ο Ζοάο Κανσέλο της Μάντσεστερ Σίτι και ο Μπερνάρντο Σίλβα και ο Ρούμπεν Νέβες που παίζει στη Γουλβς, αλλά θα του λείψει ο Ντιέγκο Γιότα της Λίβερπουλ. Ο Πέπε της Πόρτο και ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι καλοί παίκτες, αλλά οι καλύτερες μέρες τους είναι πίσω τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Πορτογαλίας είναι η ασυνέπεια, καθώς παίζει καλά απέναντι σε μεγαλύτερες ομάδες αλλά άσχημα απέναντι σε μικρότερες. Η Πορτογαλία μπορεί να δυσκολευτεί στον όμιλο Η, απέναντι στην Ουρουγουάη, τη Γκάνα και τη Νότια Κορέα, αλλά θα πρέπει να φτάσει στα προημιτελικά.

Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

Όλοι οι προηγούμενοι νικητές του Μουντιάλ, εκτός δυστυχώς από την Ιταλία, βρίσκονται στο Κατάρ και μπορούν να χωριστούν σε «απίθανούς» και «πιθανούς».

Στα «απίθανά» περιλαμβάνονται η Αγγλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ουρουγουάη. Η Αγγλία έχει μια ταλαντούχα ομάδα. Ο Ντέκλαν Ράις της Γουέστ Χαμ και ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ της Ντόρτμουντ είναι από τους καλύτερους νεαρούς χαφ στην Ευρώπη και ο Χάρι Κέιν της Τότεναμ είναι παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Η άμυνα είναι πονοκέφαλος για τον προπονητή Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με τη φόρμα του Χάρι ΜακΓκουάιρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη φυσική κατάσταση του Κάιλ Γουόκερ της Μάντσεστερ Σίτι και τη συνήθεια του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ της Λίβερπουλ να περιπλανιέται εκτός θέσης.

Η Αγγλία πρέπει να προχωρήσει από τον όμιλο Β, το πόσο καλά θα τα καταφέρει μετά από αυτό εξαρτάται από το αν μπορεί να αλλάξει το ιστορικό του με σχεδόν αστοχία και ήττες στη διαδικασία των πέναλτι. Ως οπαδός της Αγγλίας, το κεφάλι μου λέει ότι έχουμε μια ευκαιρία, αλλά η καρδιά μου λέει ότι το ποδόσφαιρο δεν θα «γυρίσει σπίτι» (it’snot ‘coming home’) για τα Χριστούγεννα.

Ο προπονητής της Ισπανίας Λουίς Ενρίκε παίζει σύστημα 4-3-3 και επιλέγει παίκτες που ταιριάζουν στο πλάνο του. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που 17 από τους 26 παίκτες της Ισπανίας είναι από τη Μπαρτσελόνα, συμπεριλαμβανομένων νεαρών ταλέντων όπως ο Πεδρί και ο Γάβι και έμπειροι παίκτες όπως ο Σέρχιο Μπουσκέτς και ο Τζόρντι Άλμπα. Το πρόβλημα είναι ότι η Μπαρτσελόνα δυσκολεύεται και δεν κατάφερε να προκριθεί στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ισπανία μπορεί επίσης να βρει δύσκολους στόχους. Ο Μοράτα της Ατλέτικο Μαδρίτης δημιουργεί ευκαιρίες αλλά δεν σκοράρει αρκετά γκολ.

Η Ισπανία βρίσκεται στον όμιλο Ε με τη Γερμανία. Η ομάδα του Χάνσι Φλικ έχει πολλούς παίκτες ικανούς να σκοράρουν, συμπεριλαμβανομένων των τριών της Μπάγερν Μονάχου Σερζ Γκνάμπρι, Λερόι Σανέ και Τόμας Μίλερ. Ο Μάριο Γκέτσε τώρα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης και ο Λέον Γκορέτσκα μπορούν επίσης να σκοράρουν γκολ από τη μεσαία γραμμή. Η Ιαπωνία και η Κόστα Ρίκα είναι οι άλλες ομάδες σε έναν δύσκολο όμιλο, αλλά τόσο η Ισπανία όσο και η Γερμανία πρέπει να προχωρήσουν. Η Γερμανία, ωστόσο, έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στα ημιτελικά.

Η Ουρουγουάη έχει μια ταλαντούχα ομάδα που συνδυάζει τη νιότη με την εμπειρία. Ο Λουίς Σουάρες της Νασιονάλ και ο Έντινσον Καβάνι της Βαλένθια αγωνίζονται στο τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ ο Φεντερίκο Βαλβέρδε της Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ντάργουιν Νούνεθ της Λίβερπουλ αγωνίζονται στο πρώτο τους. Ο προπονητής Ντιέγκο Αλόνσο παίζει με τον Ροντρίγκο Μπετανκούρ της Τότεναμ στην καρδιά της ομάδας. Η Ουρουγουάη θα πρέπει να προκριθεί από τον όμιλο G και θα μπορούσε να φτάσει στα προημιτελικά ή ακόμα και στα ημιτελικά.

Τα «πιθανά» φαβορί είναι η Βραζιλία, η Γαλλία και η Αργεντινή. Η Βραζιλία έχει στο τέρμα τον Άλισον της Λίβερπουλ, στην άμυνα τον Μαρκίνιο της Παρί Σεν Ζερμέν (PSG), στο κέντρο τον Κασίμερο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μια επιλογή στην επίθεση μεταξύ του Ραφίνια της Μπαρτσελόνα, του Βινίσιους Τζούνιορ της Ρεάλ Μαδρίτης, του Γκάμπριελ Ζεσούς της Άρσεναλ και του Ριτσάρλισον της Τότεναμ. Με την καλύτερη ομάδα από το 2002, η Βραζιλία δεν εξαρτάται πλέον από τον Νεϊμάρ της PSG, αλλά καθώς αυτό είναι το τρίτο και πιθανότατα τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Νεϊμάρ θα θέλει να οδηγήσει τη Βραζιλία να το κατακτήσει όπως έκανε ο Ρονάλντο το 2002. Ο Τιτέ, προπονητής της Βραζιλίας από το 2016, είχε χρόνο να φτιάξει την ομάδα του.

Η υπεράσπιση της πρωταθλήτριας: η Γαλλία, έχει χάσει σημαντικούς παίκτες, τον Πολ Πογκμπά της Γιουβέντους, τον Νγκόλο Καντέ της Τσέλσι και, κυρίως, τον Καρίμ Μπενζεμά της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο προπονητής Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο οποίος κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίκτης και προπονητής (μαζί μόνο με τον Βραζιλιάνο Ζαγάλο και τον Γερμανό Φραντς Μπεκενμπάουερ) είπε ότι θα αλλάξει τον τρόπο που παίζει η Γαλλία σε σύγκριση με το περσινό Euro. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον Κιλιάν Μπαπέ της PSG. Η Γαλλία πρέπει να προχωρήσει από τον όμιλο D, αλλά η ιστορία είναι εναντίον της. Μόνο η Βραζιλία διατήρησε ποτέ το Παγκόσμιο Κύπελλο και όταν η Γαλλία ήταν υπερασπιστής της πρωταθλήτριας το 2002, αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων.

Η Αργεντινή δεν έχει μόνο τον Λιονέλ Μέσι της PSG, είναι μια ολοκληρωμένη ομάδα. Η ομάδα του προπονητή Λιονέλ Σκαλόνι είναι αήττητη σε 35 αγώνες, δύο λιγότερο από το ρεκόρ της Ιταλίας που σημειώθηκε μεταξύ 2018 και 2021. Αυτά τα 35 παιχνίδια περιλαμβάνουν τη νίκη του Κόπα Αμέρικα του 2021, νικώντας τη Βραζιλία στον τελικό. Η Αργεντινή έχει ένα μείγμα εμπειρίας και νεότητας. Ο Μέσι είναι 35 ετών και παίζει στο πέμπτο και τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα θέλει να οδηγήσει την Αργεντινή στη νίκη, όπως έκανε ο Μαραντόνα το 1986. Θα τον υποστηρίξουν επιδέξια ο Κριστιάν Ρομέρο της Τότεναμ, ο Ναχουέλ Μολίνα της Ατλέτικο Μαδρίτης και ο Άνχελ Ντι Μαρία της Γιουβέντους. Στον Σκαλόνι αρέσει να είναι ευέλικτος και θα αλλάξει το σύστημα του στο ίδιο παιχνίδι.

Το στοίχημά μου είναι να κερδίσει η Αργεντινή το τρίτο της Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά η καλύτερη συμβουλή μου είναι να μην στοιχηματίσετε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Εξετάζονται εναλλακτικές για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Στον θρόνο του Μόντε Κάρλο ο Τσιτσιπάς

Αντεπίθεση του Ιράν: Η τέχνη της προσποίησης πριν το «γκολ»

Στον τελικό του Μόντε Κάρλο ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα