ΑΘΗΝΑ
17:08
|
25.04.2024
Το χάλκινο άγαλμα ύψους τριών μέτρων θα κοσμεί την πλατεία Φιντέλ Κάστρο της Μόσχας, όπου ο Πούτιν και ο Ντίαζ Κανέλ εναπόθεσαν τριαντάφυλλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο πραγματοποίησαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ.

«Ο Φιντέλ Κάστρο αφιέρωσε όλη του τη ζωή σε έναν άνευ όρων αγώνα για τον θρίαμβο των ιδεών του καλού, της ειρήνης και της δικαιοσύνης», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι ο Κουβανός επαναστάτης «δικαίως θεωρείται ένας από τους πιο λαμπρούς και χαρισματικούς ηγέτες του 20ου αιώνα. Είναι ένα πραγματικά θρυλικό πρόσωπο».

Το χάλκινο άγαλμα ύψους τριών μέτρων θα κοσμεί την πλατεία Φιντέλ Κάστρο, που βρίσκεται στη συνοικία Σοκόλ της Μόσχας, όπου ο Πούτιν και ο Ντίαζ Κανέλ εναπόθεσαν κόκκινα τριαντάφυλλα.

Αργότερα, κατά τη συνομιλία του με τον Ντίαζ Κανέλ στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν περιέγραψε ξανά τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης ως ένα λαμπρό πρόσωπο.

«Θυμάμαι τις συναντήσεις μας λεπτομερώς», είπε, υπογραμμίζοντας την ικανότητα του Φιντέλ να κατανοεί βαθιά τις «αποχρώσεις γεγονότων που συνέβαιναν αρκετά μακριά από την Κούβα».

Το άγαλμα αντιπροσωπεύει έναν νεαρό Κάστρο με το χαρακτηριστικό ανοιχτό του σακάκι, ζώνη με φυσίγγια, μπερέ και τις μπότες εκστρατείας του. Στο πέτρινο βάθρο στο οποίο τοποθετήθηκε το άγαλμα, έργο του Ρώσου γλύπτη Αλεξέι Τσεμπανέκο, αναγράφεται η λέξη «Κούβα».

Η πρωτοβουλία για την ανέγερση του αγάλματος προς τιμή του κουβανού ηγέτη ανήκει στη Ρωσική Στρατιωτική Ιστορική Εταιρεία, η οποία διέθεσε περίπου 333.000 δολάρια για αυτό το σκοπό.

Η πλατεία πήρε το όνομα του Φιντέλ Κάστρο από το 2017, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του επαναστάτη ηγέτη στις 25 Νοεμβρίου 2016. Κοντά στην πλατεία βρίσκονται επίσης δρόμοι αφιερωμένοι στους αείμνηστους προέδρους Σαλβαδόρ Αλιέντε (Χιλή) και Ούγκο Τσάβες (Βενεζουέλα).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Ζυμώσεις για διορισμό νέου πρωθυπουργού στην Αϊτή

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα