ΑΘΗΝΑ
07:10
|
19.04.2024
Η SBU δήλωσε ότι η έρευνα είχε ως στόχο να αποτρέψει τη χρήση του μοναστηριού ως «κέντρου του ρωσικού κόσμου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νωρίς το πρωί, η υπηρεσία ασφαλείας SBU και η αστυνομία της Ουκρανίας πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό μοναστήρι 1.000 ετών στο Κίεβο στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ύποπτων «ανατρεπτικών δραστηριοτήτων των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών», ανέφερε η SBU.

«Αυτά τα μέτρα λαμβάνονται… ως μέρος του συστημικού έργου της SBU για την αντιμετώπιση των καταστροφικών δραστηριοτήτων των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Ανέφερε ότι η έρευνα είχε στόχο να αποτρέψει τη χρήση του μοναστηριού ως «κέντρου του ρωσικού κόσμου» και διενεργήθηκε για να διερευνηθούν υποψίες «σχετικά με τη χρήση των χώρων … για καταφύγια ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης, ξένων πολιτών, αποθήκευση όπλων».

Η SBU δεν είπε ανέφερε ποιο ήταν το αποτέλεσμα της επιδρομής.

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου έχει τις ρίζες της στον 11ο αιώνα και θεωρείται η πιο σημαντική χριστιανική τοποθεσία στην Ουκρανία, καθώς και ένα πολύτιμο κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή τη στιγμή, ελέγχεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (Πατριαρχείο Μόσχας). Στο μοναστηριακό συγκρότημα βρίσκεται η κατοικία του προϊσταμένου της εκκλησίας, Μητροπολίτη Ονουφρίου.

Η Εκκλησία έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Μόσχα, αλλά είναι de facto ανεξάρτητη από τη δεκαετία του 1990. Μετά την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία, αποστασιοποιήθηκε συμβολικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της σταματώντας να αναφέρει τον Πατριάρχη Κύριλλο στις προσευχές.

Η αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι το μοναστήρι θα πρέπει να διοικείται τουλάχιστον εν μέρει από αυτήν.

Η επιδρομή έρχεται μετά το θόρυβο που προέκυψε σχετικά με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στις αρχές του μήνα από έναν ιερέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Το βίντεο εικόνιζε τους ενορίτες στη Λαύρα να ψάλλουν έναν ύμνο στην Παναγία, ο οποίος αναφέρεται στην ενότητα της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας στην πίστη τους στον Χριστό και στη λατρεία της μητέρας Του.

Ο Μητροπολίτης Πάβελ, ο επίσκοπος υπεύθυνος της Λαύρας, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας «προσευχήθηκε για τη Ρωσία» και ορκίστηκε πίστη στην Ουκρανία και την ηγεσία της. Χαρακτήρισε τον ύμνο «κοσμικό τραγούδι» και είπε ότι ο ιερέας που ενεπλάκη στο περιστατικό είχε πειθαρχήσει.

Σχολιάζοντας την πρωινή έφοδο, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, έγραψε στο Telegram: «Όπως και πολλές άλλες περιπτώσεις δίωξης πιστών στην Ουκρανία από το 2014, αυτή η πράξη εκφοβισμού των πιστών θα περάσει σχεδόν σίγουρα απαρατήρητη από εκείνους που αυτοαποκαλούνται “διεθνής κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”». Ο Λεγκόιντα ζήτησε από όλους τους «ανθρώπους που νοιάζονται» να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσει η «δίωξη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αντέδρασε στην είδηση, χαρακτηρίζοντας την επιδρομή της SBU ως το τελευταίο παράδειγμα δίωξης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Κίεβο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα