Η Τζόρτζια Μελόνι έχει ανοίξει «πόλεμο» με τα μέσα ενημέρωσης που δεν υμνούν το αφήγημά της για την Ιταλία. Η πρωθυπουργός και πρόεδρος των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» αποφάσισε να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης έναν από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους-ερευνητές στη χώρα, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδικασία αυτής της φύσης αφότου η Μελόνι ανέλαβε την εξουσία, τον περασμένο μήνα.
Ο Εμιλιάνο Φιτιπάλντι, ο οποίος εργάζεται για την εφημερίδα της αριστεράς Domani, καθώς και ο διευθυντής της, ο Στέφανο Φέλτρι, κατηγορούνται πως διαστρέβλωσαν τα γεγονότα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2021 και ανέφερε πως η επικεφαλής της άκρας δεξιάς προσπάθησε να βοηθήσει φίλο της να εξασφαλίσει σύμβαση με το ιταλικό δημόσιο σε μειοδοτικό διαγωνισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Την εποχή που γράφτηκε το άρθρο η Τζόρτζια Μελόνι ήταν στην αντιπολίτευση. Είχε διαψεύσει το δημοσίευμα και είχε καταθέσει μηνύσεις.
Δικαστής της Ρώμης αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διεξαχθεί δίκη, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Φιτιπάλντι. Ο δικηγόρος της κ. Μελόνι ανέφερε από την πλευρά του ότι η δίκη θα διεξαχθεί την 10η Ιουλίου 2024.
«Έγραψα απλά αληθινές ειδήσεις», τόνισε ο δημοσιογράφος, υποσχόμενος ότι τόσο ο ίδιος όσο και η εφημερίδα θα συνεχίσουν τις έρευνές τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών για «ενοχλητικά» θέματα.
Η απόφαση να δικαστεί ο κ. Φιτιπάλντι συνέπεσε με την έναρξη της δίκης στην οποία η κυρία Μελόνι αναμετράται με τον Ρομπέρτο Σαβιάνο, διάσημο δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου «Γόμμορα» για και εναντίον της ιταλικής μαφίας , που κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Σαβιάνο είχε επικρίνει τις θέσεις της νυν πρωθυπουργού της Ιταλίας για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Για τον κ. Φιτιπάλντι, που είναι γνωστός για τις αποκαλύψεις του όσον αφορά σκάνδαλα στο Βατικανό, «είναι ο κανόνας οι δημοσιογράφοι-ερευνητές στην Ιταλία» να αντιμετωπίζουν μηνύσεις. «Όμως είναι η πρώτη φορά που θα βρεθώ σε δίκη με αντίπαλο πρωθυπουργό, η οποία έχει γιγαντιαία ισχύ σε σύγκριση με έναν αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο», σχολίασε.
Στο άρθρο του, ο κ. Φιτιπάλντι ανέφερε πως η κυρία Μελόνι είχε τηλεφωνήσει στον Ντομένικο Αρκούρι, ειδικό κυβερνητικό επίτροπο αρμόδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για να πει έναν καλό λόγο για φίλο της που συμμετείχε σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια μασκών από το δημόσιο. Σύμφωνα με την Domani, η Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσε πως τηλεφώνησε στον επίτροπο, αλλά διέψευσε πως αποπειράθηκε να επηρεάσει την απόφασή του.
Ο δικηγόρος της επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς κατηγόρησε την εφημερίδα πως έβαλε «δυσφημιστικό και παραπλανητικό τίτλο» στο δημοσίευμα. Η δίκη αυτή είναι «το αποτέλεσμα άρθρου που γράφτηκε με επιδέξιο τρόπο για να διατυπώσει δυσφημιστικές και αβάσιμες κατηγορίες», επέμεινε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της κυρίας Μελόνι, ο Λούκα Λίμπρα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, που είχαν δημοσιοποιηθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ISTAT) το 2017, εκείνη τη χρονιά υποβλήθηκαν σχεδόν 9.500 μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος δημοσιογράφων.
Η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω των ΜΜΕ επισύρει ποινές φυλάκισης έξι μηνών ως τριών ετών στην Ιταλία. Το ιταλικό συνταγματικό δικαστήριο κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς το 2020 και το 2021 να τροποποιήσουν τη νομοθεσία όσον αφορά τέτοιες υποθέσεις, τονίζοντας πως οι ποινές φυλάκισης για κατηγορίες αυτής της φύσης πιθανόν είναι αντισυνταγματικές.