Το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορεί να διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία χωρίς την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, καταφέρνοντας ένα χτύπημα στις ελπίδες των εθνικιστών να διεξαγάγουν ψηφοφορία το επόμενο έτος.
Το 2014, οι Σκωτσέζοι απέρριψαν τον τερματισμό της ένωσης με την Αγγλία άνω των 300 ετών κατά 55% έως 45%, αλλά οι αγωνιστές της ανεξαρτησίας υποστήριξαν την ψηφοφορία δύο χρόνια αργότερα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η πλειοψηφία των Σκωτσέζων ψηφοφόρων ήταν αντίθετοι, έχει αλλάξει ουσιαστικά τις συνθήκες.
Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι σκόπευε να πραγματοποιήσει συμβουλευτική ψηφοφορία για την ανεξαρτησία στις 19 Οκτωβρίου 2023, αλλά ότι έπρεπε να είναι νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη.
Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση στο Λονδίνο έχει δηλώσει ότι δεν θα χορηγήσει άδεια για άλλο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μια φορά σε μια γενιά. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι παραμένουν ομοιόμορφα μοιρασμένοι ως προς το αν υποστηρίζουν ή όχι την ανεξαρτησία και η ψηφοφορία θα ήταν πολύ κοντά.
Ο ανώτερος νομικός αξιωματούχος της κυβέρνησης της Σκωτίας είχε ρωτήσει το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εάν η κυβέρνηση της Σκωτίας θα μπορούσε να εγκρίνει νομοθεσία που ανοίγει το δρόμο για ένα συμβουλευτικό δεύτερο δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.
Η ομόφωνη ετυμηγορία πέντε δικαστών στο δικαστήριο ήταν ότι δεν μπορούσε.
«Το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν έχει την εξουσία να νομοθετήσει για δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ριντ, πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με τον νόμο της Σκωτίας του 1998, ο οποίος δημιούργησε το κοινοβούλιο της Σκωτίας και μεταβίβασε ορισμένες εξουσίες από το Γουεστμίνστερ, όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Ένωση των Βασιλείων της Σκωτίας και της Αγγλίας επιφυλάσσονται στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα, ακόμη και συμβουλευτικό, θα ήταν επιφυλακτικό θέμα.
Ενώ η απόφαση του δικαστηρίου θα απογοητεύσει τους εθνικιστές, θα απέχει πολύ από το τέλος της διεκδίκησης.
Το SNP, το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική της Σκωτίας για περισσότερο από μια δεκαετία, κερδίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών της Σκωτίας στις βρετανικές εκλογές του 2019, υποστήριξε ότι η άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει άλλη ψηφοφορία σημαίνει ότι οι απόψεις των Σκωτσέζων αγνοούνται.
Η Στέρτζον είχε ήδη υποσχεθεί ότι η ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο θα σήμαινε ότι το κόμμα της θα διεκδικούσε τις επόμενες εκλογές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα διεξαχθούν το 2024, αποκλειστικά σε μια πλατφόρμα για το αν η Σκωτία θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη, καθιστώντας το «ντε φάκτο» δημοψήφισμα.
«Ένας νόμος που δεν επιτρέπει στη Σκωτία να επιλέξει το μέλλον της χωρίς τη συναίνεση του Γουέστμινστερ εκθέτει ως μύθο κάθε έννοια του Ηνωμένου Βασιλείου ως εθελοντικής συνεργασίας και κάνει λόγο για το Indy (ανεξαρτησία)», δήλωσε η Στέρτζον στο Twitter.
«Η σημερινή απόφαση εμποδίζει έναν δρόμο για να ακουστεί η φωνή της Σκωτίας για την ανεξαρτησία – αλλά σε μια δημοκρατία η φωνή μας δεν μπορεί και δεν θα φιμωθεί», έγραψε.