ΑΘΗΝΑ
22:09
|
06.05.2024
Χρηματοδοτική ανάσα από το Ριάντ στον Ερντογάν ενόψει εκλογών. Σιγή ιχθύος από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαουδική Αραβία και Τουρκία φέρονται να διαπραγματεύονται τις τελευταίες λεπτομέρειες μιας κατάθεσης ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ριάντ στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σύμφωνα με εκπρόσωπο του σαουδαραβικού υπουργείου Οικονομικών. «Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο μιας συζήτησης για την κατάθεση πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας», δήλωσε ο μη κατονομαζόμενος εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δύο χώρες πρόκειται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία κατάθεσης. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

Η υφεσιακή τροχιά της τουρκικής οικονομίας με την κατακρήμνιση του εθνικού της νομίσματος και την εκτίναξη του πληθωρισμού άνω του 85% είναι η «καυτή πατάτα» ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου του 2023.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επικείμενη ένεση ρευστότητας από το Ριάντ στα ταμεία της Άγκυρας θα δώσει μια μεγάλη εκλογική ανάσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα η ενδεχόμενη νέα συμφωνία επισφραγίζει την πρόσφατη προσέγγιση Άγκυρας-Ριάντ και τερματίζει χρόνια εχθρότητας μεταξύ των Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας ενώ βάζει στο «αρχείο» την υπόθεση-τρίβης με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη. Ο επικεφαλής των Οικονομικών του Ερντογάν, Νουρεντίν Νεμπάτι, παρουσιάζεται ως ο επικεφαλής των προσπαθειών για την εξασφάλιση βοήθειας από το βασίλειο των Σαούντ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είπε πρόσφατα σε δημοσιογράφους ότι τα επίσημα αποθεματικά της Τουρκίας πιθανότατα θα αυξηθούν στα 130 δισεκατομμύρια δολάρια σύντομα, από το ανώτατο όριο των 117,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 που παρατηρήθηκε την εβδομάδα της 11ης Νοεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα