ΑΘΗΝΑ
14:55
|
26.11.2022
Σημείο τριβής εξακολουθούν να είναι οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ,όπως φάνηκε απόψε από τις νέες δηλώσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οποιαδήποτε νέα συναλλαγή με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ενέχει τον κίνδυνο της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων CAATSA» προειδοποίησε απόψε την Άγκυρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών με αφορμή  δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρα για πιθανή χρήση του ρωσικού συστήματος  S-400.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι η θέση των ΗΠΑ «για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Και συνέχισε με νόημα:

«Αυτή η σημαντική συναλλαγή (αγορά) από τη Ρωσία ενεργοποίησε τις κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα.

Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία, για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό.

Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί».

Turkey, Russia, and the Looming S-400 Crisis | Middle East Institute
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαντζ προειδοποιεί για χάος σχετικά με την εξουσία που δόθηκε στον Μπεν-Γκβιρ

Το Ιράν αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στην κουρδική περιοχή

Το Ομάν μεσολαβεί για την απελευθέρωση αμερικανών ομήρων στη Συρία

Ρωσία: Νομικά λανθασμένο να δηλώνεται η χώρα ως κράτος χορηγός της τρομοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα