ΑΘΗΝΑ
21:26
|
02.05.2024
Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι θα ξεκινήσει χερσαία επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία για να τους απωθήσει από τα νότια σύνορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Τετάρτη ότι θα ξεκινήσει μια μακρά επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Συρία για να τους απωθήσει περισσότερο από τα νότια σύνορά της, η οποία προβλέπεται να μετατραπεί σε χερσαία επιχείρηση.

Είπε ότι η Τουρκία είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να εξασφαλίσει τα νότια σύνορά της με έναν «διάδρομο ασφαλείας», διασφαλίζοντας παράλληλα την εδαφική ακεραιότητα τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ, όπου διεξάγει επίσης επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μαχητών.

Ο πρόεδρος μίλησε καθώς τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και πυροβολικό συνέχιζαν να σφυροκοπούν θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που θεωρεί υπεύθυνη για μια φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα και τους διασυνοριακούς βομβαρδισμούς τουρκικών συνόρων πόλεων.

Η Άγκυρα ξεκίνησε αεροπορικές επιχειρήσεις το Σαββατοκύριακο ως αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη μια εβδομάδα νωρίτερα που σκότωσε έξι άτομα και για την οποία κατηγόρησε το YPG. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ενώ τόσο το PKK όσο και το YPG αρνήθηκαν κάποια ανάμειξη.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους να αναγκάσουν την πολιτοφυλακή να αποσυρθεί από τα σύνορα, όπως ορίστηκε από τις συμφωνίες που συνήφθησαν το 2019. Είπε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα επεκτείνουν τις περιοχές υπό έλεγχο κατά μήκος των συνόρων.

«Εάν δεν μπορούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της συμφωνίας, έχουμε το δικαίωμα να το φροντίσουμε μόνοι μας», είπε ο Ερντογάν στους βουλευτές του στο κοινοβούλιο. «Η αποφασιστικότητά μας να σφραγίσουμε όλα τα νότια σύνορά μας με μια λωρίδα ασφαλείας, χωρίς να αφήνουμε καμία πιθανότητα επίθεσης στα εδάφη της χώρας μας, είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία προέτρεψαν την Τουρκία να αποφύγει την κλιμάκωση της βίας στη βόρεια Συρία με τρόπο που θα μπορούσε να απειλήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός. Το 2019, η Άγκυρα χτύπησε φρένο σε μια προηγουμένως προγραμματισμένη επίθεση στη Συρία μετά από χωριστές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι οποίες έχουν αμφότερες δυνάμεις σταθμευμένες εκεί.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν για νέα επίθεση μπορεί να τον βοηθήσει να εδραιώσει την εθνικιστική υποστήριξη ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, αλλά αν συνεχίσει, θα τον έφερνε περαιτέρω σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, η οποία υποστηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με το κουρδικό αυτονομιστικό PKK, με το οποίο ο τουρκικός στρατός μάχεται για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι ο στρατός έχει πλήξει 471 στόχους στη Συρία και το Ιράκ από το Σαββατοκύριακο, όπως είπε, στη μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση της Τουρκίας των τελευταίων ετών.Έλαβε ενημερώσεις και έδωσε οδηγίες αργά την Τρίτη σε μια τηλεδιάσκεψη με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων και τους διοικητές των συνοριακών μονάδων, ανακοίνωσε το υπουργείο του την Τετάρτη.

Ανέφερε ότι 254 μαχητές είχαν «εξουδετερωθεί» στην επιχείρηση, ένας όρος που χρησιμοποιείται γενικά για να σημαίνει ότι σκοτώθηκαν.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία του YPG ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε στη βόρεια και ανατολική Συρία για τρίτη ημέρα την Τρίτη, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαρύ πυροβολικό, ενώ μεταξύ των στόχων που επλήγησαν πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και σχολείου.

Το κέντρο μέσων ενημέρωσης των SDF ανέφερε ότι υπήρξαν έξι αεροπορικές επιδρομές από πολεμικά αεροσκάφη και έξι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη την Τρίτη, με σχεδόν 500 βλήματα πυροβολικού να πλήττουν την περιοχή. Προηγουμένως ανέφερε ότι 15 άμαχοι και μαχητές σκοτώθηκαν στις τουρκικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμμαχήσει με τους SDF στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, προκαλώντας βαθιά ρήξη με την Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα