ΑΘΗΝΑ
23:49
|
07.11.2024
Η ισραηλινή διοίκηση στη Ζώνη Γ της Δυτικής Όχθης έχει στοιχίσει στην παλαιστινιακή οικονομία περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2000 και 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι περιορισμοί που οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει στην παλαιστινιακή ανάπτυξη στη Ζώνη Γ της Δυτικής Όχθης, στοίχισαν στην παλαιστινιακή οικονομία περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2020, ανέφεραν σε χθεσινή τους έκθεση τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαπίστωσαν ότι οι ισραηλινοί περιορισμοί στην Ζώνη Γ, που αντιπροσωπεύει περίπου το 61% της Δυτικής Όχθης, κόστισαν στην παλαιστινιακή οικονομία 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Παρά τα πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που τονίζουν την παρανομία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, των εποικισμών και της απόκτησης εδάφους με τη βία, αυτά τα φαινόμενα συνεχίζουν να αυξάνονται και να επεκτείνονται», ανέφερε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο του 1995 μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), η Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, χωρίστηκε σε τρία τμήματα – Ζώνη Α, Β και Γ.

Περίπου 400.000 Παλαιστίνιοι ζουν στην Ζώνη Γ και υπόκεινται σε ισραηλινή διοίκηση, όπως ορίζεται από τις Συμφωνίες του Όσλο.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης πώς το Ισραήλ εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να πραγματοποιήσουν κατασκευαστικά έργα σε τμήματα της Δυτικής Όχθης που έχουν χαρακτηριστεί ως μέρος της Ζώνης Γ βάσει της συμφωνίας, για να διευκολύνει την επέκταση των εποικισμών.

Επιπλέον, οι οικοδομικές άδειες χρεώνονται σε τιμές και δεν είναι προσιτές για τους περισσότερους Παλαιστίνιους, δημιουργώντας όρους ώστε το Ισραήλ να προσαρτήσει περισσότερη γη και να οδηγήσει τους Παλαιστίνιους σε αδιέξοδο, εμποδίζοντάς τους να αναπτύξουν υποδομές.

Το ισραηλινό κράτος, εν τω μεταξύ, εγκρίνει την κατασκευή χιλιάδων οικημάτων εντός παράνομων οικισμών που χτίστηκαν σε κατεχόμενη παλαιστινιακή γη.

«Ο τερματισμός τέτοιων περιορισμών θα παρείχε στην παλαιστινιακή οικονομία μια πολύ αναγκαία βάση οικονομικών και φυσικών πόρων για την ανάπτυξη της οικονομίας της και την αναστροφή της τρέχουσας τάσης βαθύτερης δημοσιονομικής κρίσης και αύξησης της κοινωνικοοικονομικής στέρησης», καταλήγει η έκθεση του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγχαρητήρια Πούτιν στον Τραμπ για την νίκη και σπόντες για ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Πλήθος κόσμου στο πλευρό της δασκάλας Ελευθερίας Παλαιστίδου για τη ζωγραφιά υπέρ της Παλαιστίνης

Σοβαρές οι ζημιές σε 5 διαμερίσματα της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους

Ναυάγησε η συνάντηση του Όλαφ Σολτς με τον αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα