«Η Τουρκία προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου» απάντησε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου στις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Τουρκία η χτεσινή υπογραφή μνημονίου Ελλάδας-Αιγύπτου.
Ο Παπαϊωάννου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις μονομερείς τουρκικές αιτιάσεις για την υπογραφή Μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης (Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2022) τόνισε:
«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της. Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.
Παράλληλα, τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα.
Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου».
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Τούρκος ομόλογος του Παπαϊωάννου, Ταντζού Μπιλγκίς, είχε εκδώσει ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως «οι ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι οι περιοχές στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες διάσωσης ανθρώπων. Αυτές οι περιοχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας». Υποστήριζε ακόμη πως «οι κανόνες σχετικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης καθορίζονται από την σύμβαση του Αμβούργου του 1979 όπου σε περιοχές που υπάρχει επικάλυψη τον υπηρεσιών αυτών, οι χώρες είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται».