Το Ευρωκοινοβούλιο ανακήρυξε τη Ρωσία «κράτος – χορηγό της τρομοκρατίας» ανταποκρινόμενο στις σχετικές εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. ο οποίος και έσπευσε να καλωσορίσει την κίνηση.
«Η Ρωσία κατευθύνει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχεύει πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων και σχολείων», αναφέρει το (μη δεσμευτικό) ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.
«Υπό το πρίσμα των παραπάνω, (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) αναγνωρίζει τη Ρωσία ως κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας και ως κράτος που χρησιμοποιεί τρομοκρατικά μέσα», αναφέρει.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την υιοθέτηση ενός τέτοιου χαρακτηρισμού για τη Ρωσία, επικαλούμενη πιθανές ακούσιες συνέπειες σχετιζόμενες με το νομικό της σύστημα.
Προς το παρόν, η Κούβα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία χαρακτηρίζονται έτσι από τις ΗΠΑ. Η απόδοση ενός τέτοιου χαρακτηρισμού σημαίνει περιορισμούς στην ξένη βοήθεια, απαγόρευση των αμυντικών εξαγωγών σε τέτοιες κυβερνήσεις, ελέγχους στις εξαγωγές τεχνολογίας με πιθανή στρατιωτική χρήση και οικονομικούς περιορισμούς, ενώ έχει και συνέπειες σχετικά με την αναγνώριση της κυριαρχικής ασυλίας της εκάστοτε χώρας στα δικαστήρια των ΗΠΑ.
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει ούτε τέτοιο κατάλογο κρατών, ούτε και νομικό πλαίσιο, το οποίο να συνεπάγεται συγκεκριμένες επιπτώσεις. Παράλληλα, η Ε.Ε. έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στη Ρωσία.
Το ευρωκοινοβούλιο, το οποίο συχνά λαμβάνει τολμηρές θέσεις εξωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να υποχρεώσει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακολουθήσουν τις συστάσεις του, οι οποίες απαιτούν αλλαγή της νομοθεσίας της Ε.Ε., ώστε να επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται κράτη ως χορηγοί ή δράστες τρομοκρατίας. Ωστόσο, όπως σημειώνει στη σημερινή ανακοίνωση Τύπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
«Καθώς η ΕΕ δεν μπορεί προ το παρόν να ορίσει επισήμως κράτη ως χορηγούς της τρομοκρατίας, το Κοινοβούλιο καλεί την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της να διαμορφώσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθήκης της Ρωσίας σε έναν τέτοιο κατάλογο. Αυτό θα πυροδοτούσε μια σειρά σημαντικά περιοριστικά μέτρα κατά της Μόσχας και θα είχε βαθιές περιοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, χώρες που ορίζονται ως κρατικοί χορηγοί κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι υποστηρίζει «αντιπροσώπους και ομάδες εταίρων στο Μπαχρέιν, το Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς».
Αρκετοί Αμερικανοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γκράχαμ, έχουν πιέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν για μια τέτοια καταχώριση. Σε δήλωσή του τον Σεπτέμβριο, ο Γκράχαμ είπε ότι η άρση της ασυλίας της Ρωσίας θα επιτρέψει «αστικές αξιώσεις από τις οικογένειες των θυμάτων της κρατικής της τρομοκρατίας».
Αλλά άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι απαντούν ότι δεν πρόκειται για τόσο καλή ιδέα. Η καταχώριση της Ρωσίας στη λίστα θα μπορούσε να υπονομεύσει ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, καθώς και την ικανότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε τον περασμένο μήνα η εκπρόσωπος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Καρίν Ζαν-Πιέρ. Στις ΗΠΑ, ο χαρακτηρισμός έχει συνέπειες για τρίτες χώρες που αλληλεπιδρούν με περιλαμβανόμενα στη λίστα κράτη.
Μέχρι στιγμής, τα κοινοβούλια της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας έχουν ψηφίσει ότι θεωρούν τη Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας.
Τον περασμένο μήνα, η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τα 46 κράτη μέλη του να κηρύξουν τη Ρωσία (υπό την τρέχουσα κυβέρνησή της) ως τρομοκρατικό καθεστώς.
Δεν υπάρχει ευρέως αποδεκτός ορισμός για τον όρο «τρομοκρατικό κράτος», δήλωσε η Λίζα Μουσιόλ, αναλύτρια της Ε.Ε. από τη ΜΚΟ Crisis Group. Ο όρος υπονοεί ότι μια χώρα χρησιμοποιεί βία εναντίον των πολιτών της ή άλλων κρατών, αλλά η χρήση του είναι άκρως πολιτική, είπε.