ΑΘΗΝΑ
21:22
|
23.04.2024
Το νέο ναυάγιο στα παζάρια των υπουργών Ενέργειας προκλήθηκε μετά το βέτο που έθεσε η ομάδα των 15, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 13 Δεκέμβρη θα ξανασυναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. μετά τις νέες σφοδρές αντιπαραθέσεις που καταγράφηκαν σήμερα με στόχο  τη θέσπιση ενός «πλαφόν» (ανώτατου ορίου αγοράς) ρωσικού φυσικού αερίου.

Το νέο ναυάγιο στα παζάρια των υπουργών Ενέργειας προκλήθηκε μετά το βέτο που έθεσε η ομάδα 15 χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που υποστηρίζουν την ουσιαστική μείωση στην τεράστια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου καθώς λειτουργεί διαβρωτικά για τις κοινωνίες και την οικονομία τους. Η δε πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις πριν καν γίνει το συμβούλιο από ισχυρές χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Ισπανία…

Οι 15 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. απαιτούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ την οποία ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου (σαφώς κάτω των 200 ή και των 150 ευρώ) και έγκριση τριών κανονισμών για το ενεργειακό, δηλαδή εκείνον για μηχανισμό αλληλεγγύης, τον κανονισμό για επιτάχυνση αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών και τον κανονισμό για το πλαφόν στο επόμενο έκτακτο Συμβούλιο.

Στο σημερινό συμβούλιο πάντως ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι η πρόταση της Ε.Ε. για πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh «δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο». Ζήτησε έτσι ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη με ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh.

Στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. σύμφωνα με το Bloomberg, συζητήθηκαν:

  • Πρόταση για τη δημιουργία από τις αγορές διαπραγμάτευσης ενός νέου προσωρινού μηχανισμού διαχείρισης της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας στα παράγωγα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.
  • Κοινή πλατφόρμα αγορών για τον συντονισμό της αναπλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου.
  • Πρόταση της Κομισιόν για έναν ενδιάμεσο στόχο σχετικά με τη χρήση του φυσικού αερίου σε χώρους αποθήκευσης αυτό το χειμώνα. Η Κομισιόν προτείνει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, τα αποθέματα της Ε.Ε. να είναι τουλάχιστον κατά 45% γεμάτα ακόμη και μετά τους χειμερινούς μήνες υψηλής ζήτησης, ώστε να αποφευχθεί η εξάντληση στο τέλος της χειμερινής περιόδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα