ΑΘΗΝΑ
21:09
|
07.12.2022
Το σχέδιο επιδιώκει αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων μίας δυτικοαφρικανικής χώρας που παράγει τουλάχιστον 3 εκατ. ουγκιές χρυσού το χρόνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αγορά πετρελαίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 όχι με δολάρια ή ευρώ αλλά με τον χρυσό που παράγει σχεδιάζει η κυβέρνηση της Γκάνας τις επόμενες αγορές πετρελαίου.

Με τον τρόπο αυτό μεθοδεύεται η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της αφρικανικής χώρας και η ενίσχυση του εθνικού νομίσματος, cedi που από την αρχή του 2022 υποτιμήθηκε κατά 53%.

Ως τον περασμένο Σεπτέμβρη, τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας Γκάνας ανέρχονταν σε τουλάχιστον 6,5 δις. δολάρια.

Ο αντιπρόεδρος της Γκάνας, Μαχαμούντου Μπαγουμία, υπολογίζει ότι εάν εφαρμοστεί το κρατικό σχέδιο για αγορά πετρελαίου με χρυσό, τότε η νέα πολιτική «θα αλλάξει ριζικά το ισοζύγιο πληρωμών και θα μειώσει σημαντικά την επίμονη υποτίμηση του νομίσματος».

Δημοκρατία της Γκάνας είναι μια χώρα με έκταση 239.032 τ.χλμ. και πληθυσμό 30.832.019, σύμφωνα με την απογραφή του 2020. Συνορεύει δυτικά με την Ακτή Ελεφαντοστού, βορειοανατολικά με την Μπουρκίνα Φάσο, ανατολικά με το Τόγκο, και νότια βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό.

Παράγει κακάο, αλλά και πετρέλαιο (προς το παρόν όχι πάνω από 160.000 βαρέλια τη μέρα). Εντούτοις, στηρίζεται στις εισαγωγές για διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου από τότε που το μοναδικό διυλιστήριο έκλεισε μετά από έκρηξη το 2017.

Παράλληλα, παράγει και τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μενέντεζ: «Δεν αποτελεί νίκη για την Τουρκία» ο νόμος NDAA

Ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τι απαντά η Αθήνα στην Τρίπολη για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης

ΗΠΑ: Καταψηφίστηκε πρόταση λογιστικού ελέγχου της βοήθειας στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα